Cărbunele, principala resursă de producere a energiei. Reactorul de la Cernavodă cade la două zile

2017/07/24

Gazeta de Diminata

Cărbunele reprezenta, duminică, dimineață, principala resursă de producere a energiei electrice. Peste 40 la sută din energie era produsă din cărbune, după ce în cursul zilei de sâmbătă o nouă avarie a apărut la Nuclearelectrica, unitatea numărul 2 de la Cernavodă deconectându-se automat de la Sistemul Energetic Național.

Pus pe lista neagră a resurselor energetice, cărbunele continuă să reprezinte salvarea României atât iarna, cât și vara. Recentele avarii de la Cernavodă reprezintă dovada în acest sens.

”Un semnal de alarmă mai nimerit în plină secetă nici nu se putea. Cărbunele trebuie să fie declarat resursa care asigură siguranța sistemului energetic național”, spune Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, din cadrul CEH.

Energia pe bază de cărbune este produsă în Gorj și Hunedoara, de cele două complexe energetice care însă au mari probleme economice. La Hunedoara, se vor închide încă două mine de huilă urmând să rămână doar două. Nimeni nu știe încă cum vor fi susținute cele două unități miniere care scapă, deocamdată de programul de închidere.

”Încă odată se dovedeşte că cea mai sigură energie e cea pe bază de cărbune. Acesta este şi motivul pentru care guvernul se „străduieşte” să închidă mineritul în România: transformarea României în cel mai important importator de energie electrică din regiune. Şi uite aşa, ajungem doar piată de desfacere pentru europeni”, mai spune Iștoc, cel care a sesizat și DNA-ul și DIICOT-ul tocmai din cauza faptului că statul vrea funcționarea CEH până se finalizează investițiile Transelectrica, în 2022-2023.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național – SEN, pentru a doua oară în acest week-end. Aceeași unitate care a fost deconectată în după amiaza zilei de 20 iulie și reconectată în seara de 21 iulie, s-a deconectat automat de la SEN în dimineața de 22 iulie 2017.

Tags: , ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter