Consorţiul Shah Deniz II a semnat acordul pentru livrarea de gaze în Europa, din Azerbaidjan

2013/12/17

Gandul

Un consorţiu de companii petroliere condus de BP a semnat marţi, la Baku, un acord de 45 miliarde de dolari care vizează exportul către Europa de gaze naturale extrase de la exploatarea gigant Shah Deniz prin gazoductul TAP, alternativa la proiectul Nabucco Vest.

BP va coordona extinderea proiectului Shah Deniz din Marea Caspică şi construcţia conductelor care vor traversa Turcia, Grecia şi Albania, cu destinaţia finală în Italia.

Producţia exploatării Shah Deniz va creşte cu 16 miliarde metri cubi pe an în a doua etapă a proiectului, potrivit unui comunicat al BP, volum care reprezintă, potrivit Bloomberg, 1,5% din consumul Europei.

Italia este cel de-al treilea mare consumator de gaze din Europa şi va fi principalul client al consorţiului Shah Deniz, urmând să preia începând din 2019 aproximativ jumătate din producţia exploatării azere.

“Ne va creşte securitatea energetică prin asigurarea unei rute alternative şi a unei noi surse de aprovizionare cu gaze pentru Europa. Există de asemenea potenţialul de extindere a coridorului sudic pentru a ajunge la marii producători de gaze din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea aduce benficii uriaşe”, a declarat Willian Hague, şeful diplomaţiei britanice, la ceremonia de semnare a acordului, care a avut loc marţi la Baku, transmite Bloomberg.

Directorul general al BP, Bob Dudley, a declarat în timpul ceremoniei că producţia de la Shah Deniz va creşte imeduat cu 1,4 miliarde metri cubi pe an. Zăcământul din Marea Caspică are rezerve estimate la 1.200 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Printre partenerii BP în proiect se numără Statoil (Norvegia), Socar (Azerbaijan), Total (Franţa), Naftiran Intertrade (Iran), TPAO (Turcia) şi Lukoil (Rusia).

Potrivit proiectelor pentru gazoductele către Europa, gazele de la Shah Deniz vor ajunge în Turcia începând din anul 2018 şi în Europa începând din 2019.

Bulgaria şi Grecia vor cumpăra începând din 2019 câte un miliard metri cubi de gaze pe an.

Proiectul Nabucco Vest viza transportarea gazelor azere către Europa printr-un gazoduct care avea să traverseze şi teritoriul României, cu destinaţie finală în Austria. Compania de proiect nu a reuşit însă să convingă cosorţiul Shah Deniz II să furnizeze gaze pe această rută, BP şi ceilalţi parteneri optând pentru ruta care are ca destinaţie finală Italia.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter