Companiile platesc pentru liberalizarea preturilor la gaze: Se pregateste o suprataxare de 60%

2013/01/21

sursa ziare.com

Guvernul intentioneaza sa aplice o taxa asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale cu 60 la suta.

Aceasta taxa va viza companiile care desfasoara activitati de extractie si de vanzare a gazelor naturale, extrase din Romania, inclusiv din Marea Neagra, se arata intr-un proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor.

Nu vor intra sub incidenta taxei veniturile suplimentare obtinute din capacitatile de extractie realizate dupa intrarea in vigoare a ordonantei.

Potrivit proiectului, taxa este de 60 la suta din veniturile suplimetare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream (dezvoltare si extindere a zacamintele existente, explorarea si dezvoltarea denoi zone de productie), fara a putea depasi 30 la suta din veniturile suplimentare.

“Taxa suplimentara calculata in conditiile prezentei ordonante reprezinta, pentru operatorii economici din sectorul gazelor naturale, cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil”, se arata in proiectul de ordonanta.

Potrivit Ministerului Finantelor, exista un dezechilibru evident intre veniturile realizate de companiile care desfasoara activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale si costurile pe care acestia le suporta, deoarece o parte din aceste venituri sunt obtinute din cauze independente de acestia, nefiind un efect direct al activitatii pe care o desfasoara.

Masura de suprataxare vine si in contextul in care preturile gazelor naturale cresc, in timp ce puterea de cumparare a consumatorilor scade, avand un efect negativ multiplicator in economie.

“In paralel, se constata ca operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale, obtin venituri suplimentare din vanzarea acestora, ca efect al dereglementarii preturilor la gaze naturale, fara ca acestia sa inregistreze cheltuieli proprii suplimentare rezultate din desfasurarea activitatilor respective care sa determine aceste venituri suplimentare”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Banii obtinuti din suprataxarea companiilor din domeniul gazelor naturale vor fi directionati catre bugetul de stat, in vederea asigurarii ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei parti din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili si pentru reducerea deficitului bugetar.

Declararea si plata taxei asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale se va efectua lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se calculeaza aceasta taxa.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter