Cine face jocul Gazprom pe piaţa românească de gaze

2017/10/19

Adevarul

Modificările legislative care prevăd ca 70% din tranzacţiile angro de gaze să se desfăşoare pe bursa şi pe platformele OPCOM, nu şi pe ale Bursei Române de Mărfuri (BRM) vor avantaja gigantul rus Gazprom şi vor afecta şansele României de a deveni un jucător regional în domeniul gazului natural, susţine fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu.

BRM acuza că aceste modificări vor duce la monopolul OPCOM, în condiţiile în care ambele instituţii au licenţă de tranzacţionare pentru tranzacţiile angro.

Nicolescu precizează că „marele câştigător” al acestor modificări, iniţiate de deputatul PSD Iulian Iancu, „sunt cei de la Gazprom”, motiv pentru care până şi Comisia Europeană se opune acestora, recent comisarul european Miguel Arias Cañete trimiţând oficialilor români o scrisoare prin care avertizează că modificările aduc România într-un infringement inevitabil. „Transparenţa excesivă de 70%-100% este un cadou pentru Gazprom! Această companie va avea date despre toate preţurile de pe piaţa românească. Această situaţie va permite Gazprom să se joace cu preţurile cum doreşte pe piaţa din România, în detrimentul consumatorilor români! Gazprom este compania care închide iarna piaţa şi preţurile în România deoarece încă nu avem o alternativă la import!”, susţine fostul ministru.

În răspuns, Iulian Iancu spune că Răzvan Nicolescu va fi audiat în curând de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi de aceea lansează atacuri la adresa lui, ameninţându-l totodată pe Nicolescu că „în faţa comisiei de anchetă amintite va putea da toate explicaţiile necesare, inclusiv pe cele legate de Gazprom”. „Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General”, spune Iancu. Cu toate acestea, Nicolescu aminteşte că nu a fost preşedinte al ANRE, ci al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), dar dacă va fi invitat la comisia de anchetă, va participa.

Modificările, retrimise la comisii pentru refacere

Marţi, plenul Camerei Deputaţilor a retrimis la comisia de industrii, pentru a doua oară, raportul de adoptare a modificărilor, pentru a fi refăcut în termen de două săptămâni. Retrimiterea a fost votată în unanimitate, la propunerea PNL, liberalii justificând solicitarea prin faptul că nu poate fi stabilit prin lege ca un singur operator (OPCOM) să poată tranzacţiona gaz în România.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter