Cine se bate pe contractul de 1,88 mil. lei pentru elaborarea Strategiei energetice a României

2016/06/15

profit.ro

Cine se bate pe contractul de 1,88 mil. lei pentru elaborarea Strategiei energetice a României

Ministerul Energiei a primit oferte din partea a două consorții de firme la licitația pentru achiziția de servicii de modelare și analiză cantitativă a datelor în vederea elaborării strategiei energetice a României pe perioada 2016-2030, contract evaluat la 1,88 milioane lei (TVA inclusă). Data limită de evaluare a ofertelor este 4 iulie, ora 18.

Una dintre cele două oferte a venit din partea consorțiului condus ca lider de Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA, în asociere cu Deloitte Consultanță și casa de avocatură Suciu Popa și Asociații și având drept subcontractor Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Energie (ICEMENERG).

ISPE SA, înființat în 1949, este controlat din 2006 de compania Romelectro, cu 70% din acțiuni, în vreme ce Ioan Dan Gheorghiu, președintele CA de la ISPE, deține 9,77% din capitalul Institutului. Cei mai importanți acționari ai Romelectro sunt Viorel Gafița, Octavian Dan Georgescu și Virgiliu Rădulescu, care controlează fiecare 27,5% din acțiunile companiei specializate în servicii de proiectare, inginerie, construcții și mentenanță pentru industria energetică.

ICEMENERG, înființat în 1960, se află din 2013 în coordonarea Ministerului Educației Naționale. Anterior, Institutul funcționase sub autoritatea Ministerului Economiei, după ce, inițial, fusese filială a Transelectrica.

Ministerul Energiei a mai primit o ofertă din partea asocierii conduse de Ernst&Young, care are drept partener firma grecească de consultanță în energie și chestiuni legate de mediu E3 Modelling PC. Grecii au mai lucrat cu autoritățile de la București, oferind servicii de training pentru angajați ai Guvernului în dezvoltarea, operarea și utilizarea de modele econometrice computerizate care includ factori energetici și climatici.

E3 Modelling PC a mai avut drept clienți Comisia Europeană, Ministerul Mediului din Germania sau Biroul de Planificare Federală din Belgia. Compania grecească are la activ și un studiu evaluativ privind politicile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din România și Bulgaria. Principalul consultant al E3 Modelling este Pantelis Capros, fost șef al ANRE-ului grecesc în perioada 2000-2004.

Potrivit documentelor licitației organizate de Ministerul Energiei, data limită de evaluare a ofertelor este 4 iulie, ora 18:00.

Ulterior, durata totală de realizare a studiului este de 70 de zile de la intrarea în vigoare a contractului și include toate deadline-urile intermediare, stabilite atât pentru prestator, cât și pentru Ministerul Energiei, care trebuie să emită observații la fiecare predare de documente de către consorțiul care va câștiga licitația.

Ministerul Energiei a publicat în februarie un prim draft al Strategiei energetice naționale. Instituția, inclusiv prin vocea titularului de portofoliu, Victor Grigorescu, a declarat în mai multe rânduri că are ca obiectiv finalizarea documentului în toamna acestui an și punerea sa în dezbatere publică, în vederea asumării sale de către întreaga clasă politică.

Ministerul a derulat deja, in perioada 9 martie-15 aprilie, analiza calitativă a sectorului energetic, în scopul elaborării Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. În analiză au fost implicați circa 200 de experți din energetica românească, din mediul guvernamental, din Parlament, din mediul academic, din companii și ONG-uri, din autoritățile de reglementare și din alte ministere.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter