Chinezii semnează pentru preluarea Rompetrol în plină anchetă a DIICOT

2016/05/04

eranews.ro

China Energy Company Limited a anunțat că a semnat pentru a se asocia cu o cotă majoritară în Rompetrol cu Kaz Munay Gas, în condițiile în care DIICOT anchetează modul fraudulos în care Rompetrol a ajuns în proprietatea lui Dinu Patriciu, afaceristul care a vândut ulterior societatea către kazahi. Dosarul procurorilor ar putea afecta și Kaz Munay care s-ar putea să fie pusă să plătească pentru neregulile descoperite la Patriciu, au declarat surse judiciare. În curând anchetatorii vor chema primele persoane pentru a le aduce la cunoștință extinderea urmăririi penale în dosarul Rompetrol

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan– KazMunayGas (CN KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au anunțat pe 29 aprilie că au semnat documentele specifice pentru o asociere în cadrul KMG International NV (KMGI), în care CEFC va deţine o participaţie de 51%, respectiv 49% pentru KMG.

KMGI, adică fosta Rompetrol Group NV. este societatea care deține în Româniaprin SC Rompetrol SA – redenumită Oilfield Exploration Business Solutions SA, rafinăria Petromidia.

Conform înțelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă în cadrul KMGI o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Anunțul celor două părți nu înseamnă și finalizarea afacerii, tranzacția urmând a fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene şi chineze, dar şi alte instituţii abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016. Dacă autoritățile competente pe concurență din Europa dau aviz negativ afacerea are șanse foarte mari să nu se mai finalizeze, cel puțin în acest format.

Pe de altă parte surse judiciare au explicat pentru EraNews că anunțul făcut de Kaz Munay și CEFC este cel puțin interesant din perspectiva anchetei penale derulate în România de procurorii DIICOT și în care se cercetează, printre altele, modul în care omul de afaceri Dinu Patriciu, în prezent mort, a reușit să ia de la stat Petromidia cu largul concurs al funcționarilor statului de la începutul anului 2000.

Mai mult, aceleași surse susțin că sunt toate șansele ca Kaz Munay Gas, compania care a preluat de la Patriciu, să fie pusă să plătească neregulile din perioada când Rompetrol era controlată de omul de afaceri decedat. Și acestea vizează în special privatiarea rafinăriilor Vega și Petromidia, investițiile neefectuate de Patriciu plus alte creanțe externe, rezultă din ordonanțele de disjungere făcute de fostul procuror DIICOT, Adriana Cristescu, din dosarul în care Dinu Patriciu, Sorin Roșca Stănescu și alți parteneri au fost trimiși în judecată și condamnați definitiv, cu excepția lui Patriciu în cazul căruia s-a constatat că a intervenit decesul.

Adriana Cristescu, în prezent ieșită la pensie, a lăsat însă foarte mult timp în nelucrare dosarul privatizării Petromidia, noul procuror de caz desemnat fiind obligat să constate prescripția răspunderii penale pentru multe persoane, au declarat surse judiciare pentru EraNews care au mai spus că dosarul a fost accelerat și de interesul manifestat pentru soluționarea lui de noul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

De altfel, chiar Horodniceanu anunța în martie, într-o ieșire la o televiziune, că în aproximativ o lună că în dosarul Rompetrol se va dispune o schimbare de încadrare și o extindere a urmăririi penale.

„Dosarul e o disjungere (…). E un dosar care implică foarte multă pricepere. E un procuror desemnat care se ocupă îndeaproape zilnic de acest dosar și cred că în perioada următoare vom vedea progrese. Cred că discutăm de nivelul lunii următoare. Așteptăm din acel dosar să avem o schimbare de încadrare juridică și o extindere, dar nu aș vrea să antamez”, a spus Horodniceanu.

Tags:

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter