Căderea proiectului Nabucco poate însemna salvarea industriei româneşti: acum avem motive să amânăm scumpirea gazelor

2013/06/28

Adevarul

Calendarul scumpirii gazelor a fost convenit cu UE şi FMI având ca fundament intrarea României în proiectul Nabucco şi reducerea, astfel, a dependenţei energetice faţă de Rusia. Acum, că proiectul a căzut, calendarul scumpirilor nu mai are acelaşi fundament şi se poate amâna, lucru care ar salva industria românească ameninţată de sucombare.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, a explicat, în deschiderea unui seminar pe teme energetice, de ce a căzut proiectul Nabucco şi a arătat că această întorsătură a situaţiei poate fi folosită de Guvernul de la Bucureşti pentru a obţine de la UE şi FMI amânarea calendarului de scumpire a energiei. „Trebuie să ne concentrăm pe resursele proprii“ „Pe când proiectul Nabucco era o certitudine, se spunea că în România va exista destul gaz pentru a se liberaliza piaţa şi a creşte preţurile, în schimbul reducerii dependenţei faţă de Rusia; acum, acest suport teoretic pentru liberalizare a căzut, România rămâne cu 30% dependenţă faţă de Rusia şi trebuie să se concentreze pe resursele proprii, astfel că Guvernul poate solicita şi trebuie musai să solicite forurilor internaţionale o reanalizare a calendarului scumpirilor.

Atât consumatorii casnici, cât şi cei industriali au ajuns la limita de suportabilitate a preţurilor”, a spus Iancu. Industriaşii ameninţă cu închiderea fabricilor Prin discursul său explicativ, parlamentarul i-a calmat (cel puţin temporar) pe industriaşi, care avertizau că până la sfârşitul anului vor fi închise mai multe unităţi, inclusiv din cele mari, din cauza scumpirii energiei. Preţul gazelor pentru industrie ar urma să crească, potrivit calendarului, de la 144 dolari/1.000 mc în ianuarie 2013 la 386 dolari/1.000 mc în octombrie 2014. Arătând această perspectivă, preşedintele grupului InterAgro, Ioan Niculae, a spus că pe 6 sau 7 iulie va închide şi ultimul său combinat, fostul Amonil Slobozia şi se va orienta către alt tip de afaceri, după ce în sectorul de îngrăşăminte a investit 440 de milioane de euro. Niculae: „Cum a ajuns transportul gazelor la 41 de dolari?“ „Nici o sută de spitale de nebuni nu ar putea înţelege de ce a fost adoptată acea ordonanţă prin care trebuie să scumpim gazele. Transportul gazelor pe magistrale a ajuns să coste 41 de dolari mia de metri cubi, pe când în alte ţări costă mai puţin de 6 dolari.

Urmează o perioadă mai neagră ca oricând, eu voi închide Slobozia în 6 sau 7 iulie, la celelalte combinate am dat sau urmează să dau preavize de disponibilizare colectivă. Mă voi ocupa de alte afaceri, după ce am investit în îngrăşăminte 440 de milioane de euro. De ce două firme primesc 90% din gazele interne, la preţul de 60 de dolari, în timp ce o întreagă industrie va fi obligată să plătească 386 de dolari? Acum, în acest moment, în America gazul costă 113 dolari mia de metri cubi şi tu, din România, vrei să-l aduci la 386“, a tunat glasul omului de afaceri. Iancu: „Fără scrisori la negocierea cu FMI!“ Întrebat de „Adevărul“ cum ar trebui să acţioneze Guvernul în următoarele zile, pentru a obţine de la UE şi FMI amânarea scumpirii gazelor, Iulian Iancu a răspuns că trebuie mers personal la Bruxelles şi Washington pt a iniţia negocieri. „Fără scrisori sau comunicări reci! Astfel de solicitări se iniţiază prin contacte directe, vorbind faţă în faţă cu oficialii“, ne-a spus Iancu. Gas Summit 2013 a fost organizat joi, la Bucureşti, de către Confederaţia Patronatelor din Industria României (CONPIROM), organizaţie care reprezintă interesele angajatorilor a 2,5 milioane de salariaţi din principalele sectoare ale industriei.

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter