Cat va plati Romania pentru huzureala de azi in privinta consumului de materii prime?

2015/09/11

energy-center.ro

Incepem cu gazele naturale. Inchiderea combinatelor chimice apartinand grupului InterAgro a creat in piata de gaze o situatie fara precedent: Romania nu mai este nevoita sa importe gaze naturale din Rusia si isi poate asigura consumul exclusiv din productia interna. Multi jubileaza pe marginea acestei conjuncturi, fara a lua in calcul ca minunea nu va dura mai mult de cativa ani, in cel mai bun caz. Romania, care nu are nici o viziune privind exploatarea si valorificarea resurselor naturale proprii se poate trezi in orice moment ca ramasitele de resurse care i-au mai ramas fie dispar, fie sunt prea costisitoare pentru a fi exploatate. Ca in bancul cu tiganul, deviza este „astazi sa ne fie bine, maine vedem noi ce va fi”.

1009Toate studiile existente arata ca la un consum de 10-11 miliarde metri cubi pe an de gaze naturale, rezervele interne nu pot asigura mai mult de 10 ani consumul respectiv. In acelasi timp, o tara care arde gazele naturale, in loc sa le valorifice in industria chimica, care adauga plus valoare, este o tara condamnata sa fie dependenta de importuri. Gazele naturale nu trebuie arse, asa cum facem noi dupa desfiintarea sistemelor centralizate de incalzire si inchiderea combinatelor chimice, ci valorificate eficient, in industria de profil. Patronul InterAgro este la puscarie si combinatele lui s-au inchis inca din primavara. Asa se explica ca nu importam gaze si ne imfrumtam absolut ineficient din gazele pe care inca le mai avem in tara? Ce se va intampla cand nu le vom mai avea?

Cel mai mare combinat petrochimic din estul Europei, Oltchim, a fost tras pe linie moarta dupa ce rafinaria Arpechim s-a inchis. Paradoxal, acest combinat valorifica o materie prima la cele mai inalte cote avand o cerere si interna si externa greu de satisfacut. Cu toate acestea, Oltchim este pe cale de disparitie. Asa se intampla deja si in cazul combinatelor chimice, care valarificau gazele naturale la nivel superior si asigurau nu numai o piata de export atractiva, dar si necesarul de ingrasaminte pentru agricultura romaneasca. Nu mai conteaza, ideea este ca la cat avem nevoie sa ardem avem gaze suficiente. Ce bataie de joc!

Departe de noi sa luam apararea grupului InterAgro, dovada articolele pe care le-am scris de-a lungul timpului despre aranjamentele facute intre patronul Ioan Nicolae si ministrii care s-au perindat pe la Ministerul Economiei. Ceea ce am subliniat insa de fiecare data este faptul ca industria chimica aduce un plus de valoare prin utilizarea gazelor naturale si la acest lucru nu trebuia sa renuntam.

Cu mandrie si patriotism, autoritatile noastre ne imbata cu apa rece spunandu-ne ca Romania va importa in acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, insa de anul viitor ar putea renunta la importuri, intrucat productia interna ar fi capabila sa asigure integral consumul. Nu se gandeste nimeni ca o asemenea resursa mai trebuie si protejata, mai ales in conditiile in care gazele din import sunt aproape la acelasi pret cu gazele din productia interna. Este la mintea cocosului, daca putem sa ne protejam resursele importand la acelasi pret, de ce nu o facem?

E complicat, pentru ca trebuie o decizie guvernamentala, o strategie etc. Pai, daca noi avem un guvern chitit sa toace tot ce castiga azi, ba si din castigurile viitoare, ce pretentii sa mai avem?

“Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Si acum, in acest moment, importurile sunt zero. Estimam pentru acest an importuri de circa 3%, insa luam gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, daca avem o perioada mai geroasa, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Daca anul viitor productia interna va acoperi intreg consumul, atunci nu vom mai importa”, a declarat ieri presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu are insa rolul de a stabili strategiile de dezvoltare economica ale Romaniei si in nici un caz modalitatile de valorificare superioara a resurselor. Pentru asta sunt alte institutii, subordonate guvernului. Dar, pentru guvernul nostru aceste lucruri sunt mult prea complicate. Cum sa ai viziune, cum sa gandesti pentru viitor, cand scaunul tau se clatina in fiecare zi?

Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul tarii. In ceea ce priveste consumul local de gaze, acesta a scazut de la 17-18 miliarde metri cubi in anul 2008 la 11 miliarde mc gaze in 2014.

“Pentru 2015 estimam un consum asemanator sau chiar mai mic de 11 miliarde metri cubi de gaze. Motivul este ca sase combinate apartinand InterAgro nu mai functioneaza din aprilie. Acestea consumau circa 2 miliarde metri cubi gaze pe an”, spune Niculae Havrilet. Ca sa fim mai exacti, combinatele chimce nu consumau gaze, ci le valorificau superior. Facem abstractie ca aceste combinate apartineau grupului InterAgro. Ca sa avem cu adevarat un castig din ceea ce ne-a lasat natura in privinta rezervelor mai trebuie sa stim sa si valorificam.

Cat priveste relatia consum-productie interna-import sa nu ne culcam prea devreme pe lauri. In scurt timp toate datele statistice de acum se pot schimba radical. Dar, ca sa fii pregatit sa intampini schimbarea trebuie sa mai ai si viziune. Deocamdata, noi doar constatam.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter