Bulgaria “ar putea cumpăra gaze de şist ieftine din România”

2012/04/01

sursa: Radio Romania Actualitati

Premierul Bulgariei afirmă că proiectul nuclear Belene “era o crimă” şi că în cazul în care va construi o termocentrală în locul centralei nucleare, Bulgaria ia în calcul varianta achiziţiei de gaze de şist româneşti.

Bulgaria “ar putea cumpăra gaze de şist ieftine din România”, dacă va construi o termocentrală în locul proiectului privind centrala nucleară de la Belene, a anunţat premierul bulgar Boiko Borisov, citat de siteul Novinite.com.
“Dacă românii vând gaze de şist ieftine de la Chevron, va fi creată o conductă şi suntem suficient de înstăriţi să cumpărăm din România, nu văd ce ne-ar opri să o facem”, a declarat premierul bulgar.
Boiko Borisov a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă comună cu ministrul economiei Delian Dobrev.
Acesta a discutat cu oficiali ruşi decizia autorităţilor bulgare de a renunţa la construirea centralei nucleare de la Belene, convenită în urma unui acord bulgaro-rus semnat în 2006.
Proiectul centralei nucleare Belene

  • Centrala localizată la 3 km de Belene
  • A doua centrală nucleară bulgară, după Kozlodui (dezafectată)
  • Construcţia centralei, aprobată în 1981
  • Proiect abandonat în 1990
  • Reluarea proiectului în 2002
  • În martie 2012 proiectul a fost închis  

Comentariul sarcastic al primului ministru vine la puţin timp după protestele societăţii civile bulgare care a exercitat presiuni asupra executivul de la Sofia să impună un moratoriu privind exploatarea şi extragerea gazelor de şist în Bulgaria, la câteva luni de la semnarea acordului cu Chevron.

Totodată premierul bulgar a mai afirmat că este convins că proiectul nuclear Belene “era o crimă” iar renunţarea la acest demers “a fost cea mai bună decizie.”
Recent Bulgaria s-a confruntat cu proteste vehemente din partea militanţilor pentru mediul încojurător, care se declarau foarte preocupaţi de riscul contaminării pânzei freatice în urma exploatării şi extragerii gazelor de şist în nord-estul Bulgariei.
Guvernul de la Bucureşti a aprobat recent acorduri petroliere semnate de partea română cu Chevron, ceea ce îi va permite companiei să extragă gaze neconvenţionale în zone situate în apropierea frontierei cu Bulgaria.
Boiko Borisov nu a precizat dacă executivul de la Sofia va demara acţiuni împotriva României cu privire la moratoriul privind gazele de şist, având în vedere că în Bulgaria există un moratoriu privind exploatarea acestor gaze iar cele două ţări împart un important bazin subteran, mai scrie Novinite.
Dispută româno-bulgară privind o zonă din Marea Neagră
Premierul Bulgariei ar vrea, pe de o parte, să cumpere gaze de şist de la România însă, pe de altă parte, reclamă “pretenţii teritoriale” pe care le-ar avea România în privinţa unei zone din platoul continental al Mării Negre, după ce ministrul român de externe a anunţat că ar trebui reîncepute negocierile privind definitivarea liniei de demarcaţie a platoului continental.

Primul ministru bulgar Boiko Borisov a anunţat că grupul parlamentar al partidului pe care îl conduce va vota “cel mai probabil” în favoarea proiectului de declaraţie al partidului ultranaţionalist ATACA prin care sunt condamnate “pretenţiile teritoriale ale României”.

“În secolul 21 este o absurditate să se vorbească de pretenţii teritoriale”, a spus în parlament Boiko Borisov.

Traseul South Stream. Sursa: Wikipedia

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a spus că problema definitivării liniei de demarcaţie a platoului continental va putea fi rezolvată “într-un mod european” până la 15 aprilie.

Bulgaria nu are pretenţii teritoriale faţa de România, care evident, caută o soluţie rapidă la o problemă veche de 20 de ani, a spus preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev.

România ar putea da în judecată Bulgaria la Curtea de Justiţie de la Haga pentru rezolvarea diferendului privind platoul continental al Mării Negre.

Surse diplomatice au explicat pentru Radio România că este vorba despre 350 de kilometri pătraţi prin care urmează să treacă conducta rusească South Stream.

Oricum autorităţile române sunt decise să continue negocierile bilaterale, iar dacă acestea nu vor ajunge la un rezultat, Bucureştiul va apela la instituţiile europene şi în ultimă instanţă la Curtea de la Haga, aşa cum s-a întâmplat şi cu Ucraina.

Până acum o comisie de negociere româno-bulgară s-a reunit de 14 ori, din 1994 până acum.

Tags: , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728