Bătălia pentru hidrocarburile din Marea Neagră: Explicatia unui razboi inceput in Ucraina

2015/02/18

ZiuaNews

În urma descoperirii din 2012 a zăcămintelor de hidrocarburi din blocul Neptun s-a declanșat goana după petrolul și gazele naturale românești, în care s-au angajat mai multe companii. În cele din urmă au ieșit învingători austriecii de la OMV Petrom și americanii de la Exxon Mobil, care vor exploata un zăcământ de 42 – 84 miliarde metri cubi, pentru o perioadă estimată la zece ani, cu începere de la sfârșitul acestui deceniu. Ca să nu iasă scandal, compania românească Romgaz a primit o ciosvârtă de 10% dintr-o altă exploatare aflată în perimetrul Midia.

Unii specialiști consideră că gazele naturale găsite în Marea Neagră vor asigura independența energetică a României. Adică, nu va trebui să cumpărăm atât de multe hidrocarburi de la Moscova. Așa e, nu vom mai cumpăra de la ruși, ci de la austrieci și americani, dacă aceștia vor vrea să ne vândă extracția la prețuri decente și corecte. N-ar fi pentru prima dată în istorie când schimbăm jugul de lemn cu cel de fier…

Cine se va ocupa, de fapt, de extracție

Cum OMV Petrom a reușit să obțină concesiunea extracțiilor din Marea Neagră, cei de la Exxon Mobil s-au văzut siliți să se asocieze cu austriecii. Ca să-și arate bunăvoința, la sfârșitul anului 2013 au și pus la bătaie 1,7 milioane USD în scopul realizării „serviciilor de poziționare a echipamentelor de foraj pentru un program de forare în Marea Neagră”, pe o perioadă de patru ani. În urma negocierilor, contractul a fost atribuit SC Shark SRL România. Care, la rândul ei, execută lucrări în asociere cu italienii de la Fugro Oceansismica SpA. Lucrările efective de extracție vor fi executate, în cele din urmă, de Diamond Offshore din Olanda, pentru care se vor încasa aproape 660 de milioane USD în patru ani.

Cine se va ocupa, de fapt, de prospecțiuni

Ca să nu rămână mai prejos, la sfârșitul lunii ianuarie anul curent, OMV Petrom a semnat un contract cu aceeași SC Shark SRL România, în valoare de 9,49 milioane de Euro, pentru: „Servicii de scufundare, prospecțiune și vehicul manevrat de la distanță în perimetrele de exploatare a hidrocarburilor din Marea Neagră”. Cu mențiunea că contractul poate fi subcontractat, respectiv serviciile cu pricina pot fi efectuate, de fapt, de cine știe ce alt executant, neapărat din Occident, pentru că Shark SRL nu deține capacitățile necesare unor astfel de operațiuni. În noiembrie 2013, fostul ministrul pentru Energie, Constantin Niță, era de părere că „Romgaz trebuie să fie un jucător în Marea Neagră; România nu trebuie să stea în afara acestui joc energetic”.

Înfrățirea între popoare

În final, să vedem cu ce ne alegem noi de pe urma acestei afaceri care stârnește multe semne de întrebare. Luăm niște bani pe concesionarea fundului Mării Negre, mai ia Romgaz 10% din extracția aferentă doar perimetrului Midia, la care se adaugă unele beneficii provenind din participația statului la acționariatul OMV Petrom (20,64%). Restul încape pe mâna austriecilor, americanilor, italienilor, olandezilor și cine știe câtor alte nații, deși zăcămintele sunt ale noastre, nu ale lor.

Intra in scena si rusii

In urma prospectiunilor si hartilor obtinute din satelit se dovedeste ca in Marea Neagra, mai precis sub solul acesteia, se gasesc mai multe “pungi” mari de hidrocarburi, legate intre ele de canale de expansiune. Cel putin gazul, care este la presiuni mari, poate deveni instabil in urma forajelor si se deplaseaza catre “punga” care ii ofera detenta (scaderea in presiune). Astfel de “pungi” cum spuneam existand peste tot, se pare ca una din cele mai importante se afla in apropierea Crimeei, motiv pentru care se poate acum intelege de ce au avut rusii interes sa anexeze peninsula si de ce manifesta interes major si pentru celelalte teritorii din jurul Marii Negre.

Caci acela care reuseste sa extraga cat mai mult din petrol si gaze, acela are castig mai mare. Ca atare, rusii, cu situatia din Ucraina, dar si cu interesele viitoare doresc neaparat sa faca un culoar spre mare, iar mai apoi, daca e posibil, sa obtina cat mai mult din aceste teritorii. Daca Rusia va exploata la randu-i hidrocarburile din Marea Neagra intreaga situatie devine dificila pentru Europa, care spera o alternativa la gazul rusesc si o oarecare independenta energetica.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter