Băieții deștepți ai Complexului Energetic Oltenia – Sarcină, Carlaonț, Lungan, Bădescu, Giurea

2016/06/27

puterea.ro

Mai multe firme care căpușează de ani buni Societatea Națională Complexul Energetic Oltenia SA (SN CEO SA) au obținut, în ultimele trei luni, contracte pentru închirierea de utilaje, autovehicule și transport de persoane, a căror valoare cumulată se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei fără TVA. Dincolo de trecutul comun al companiei de stat și al respectivilor agenți economici, contractele la care facem referire au un numitor comun: procedura de achiziție la care s-a apelat pentru a le atribui. Selecția s-a făcut în baza unor negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și au fost inițiate de fosta conducere a Complexului Energetic Oltenia, reprezentată de Laurețiu Ciobotărică. De fiecare dată a fost invocată o situație de urgență care ar fi împiedicat organizarea unei licitații. Firmele beneficiare aparțin unor oameni de afaceri controversați, precum Nicolae Sarcină sau Constantin Bădescu, acuzați de evaziune și spălare de bani. Pe 2 iunie, Ciobotărică a fost înlocuit la conducerea CE Oltenia, fiind anchetat pentru că în luna ianuarie i-a acordat suma de 120.000 lei lui Aurel Medințu, la acel moment director al Diviziei Energie, pentru a-și încheia mandatul de conducere pe cale amiabilă.

La finalul anului 2015, Laurețiu Ciobotărică fostul președinte al Societății Naționale Complexul Energetic Oltenia SA (SN CEO SA) și colegii săi din conducerea și-au anunțat intenția de a închiria utilaje echipamente pentru lucrări precum și autovehicule cu șofer pentru transportul de mărfuri și persoane în baza unor contracte publice care să se deruleze în 2016. Administrația Complexului a considerat că aceste servicii sunt necesare pentru a căra mărfuri, materiale și piese de schimb la subunitățile miniere și pentru a asigura transportul muncitorilor de la domiciliu la locurile de muncă și retur.

Modus operandi

Drept urmare, au fost publicată în SEAP documentaţiile de achiziție pentru închirierea de autovehicule de transport mărfuri și persoane, utilaje și echipamente de construcție și pentru lucrări publice cu operator care să presteze activități în subunităţile Diviziei Miniere. Intenția declarată a CE Oltenia a fost de a încheia acorduri cadru. Anunțul de participare a fost publicat atât pe website-ul de licitații publice cât și pe cel propriu.

Surpriză, însă: deși la licitații s-au prezentat mai mulți operatori economici interesați, comisia de evaluare a ofertelor a decis anularea procedurilor. Având în vedere anularea procedurii de achiziţie publică şi expirarea acordurilor cadru existente,„ pentru asigurarea bunei desfășurări a activității în perioada imediat următoare”, conducerea instituției a demarat, „în regim de urgenţă şi cu respectarea prevederilor legale, procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare“, având drept scop închirierea utilajelor, echipamentelor de construcție și a autovehiculelor.

La negociere au fost invitați să participe toți operatorii economici înscriși la procedurile de achiziție anulate și, ce să vezi, de această dată, fiind vorba de încredințare directă, respectivii au îndeplinit condițiile impuse de Autoritatea Contractantă.

Concurenții – tovarăși la împărțirea banului public

Pe cale de consecință, contractele, în număr de cinci, n-au mai fost încredințate în urma unor licitații publice ci au fost atribuite ca urmare a unor negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. În fiecare dintre cazuri, așa cum am arătat, departamentul de achiziții al CE Oltenia a invocat o „situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“. De menționat că în două dintre cazuri, după discuții, negociatorii companiei de stat au acceptat să majoreze prețurile prestațiilor, raportat la valoarea estimată, chiar și cu aproape 30.000 de lei.

Firmele angajate să presteze serviciile sunt Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SRL (TPSUD), Transport Public Urban Drobeta SA, Dogerik Trans SRL, Maninter Car SRL și Romferex Import Export SRL, societăți comerciale căpușă, patronate de niște băieți șmecheri din zonă. Ei sunt recunoscuți pentru solidele relații politice dar și pentru implicarea în afaceri de corupție ori evaziune fiscală.

Ar fi de adăugat că, în aparență, firmele cu pricina se află în relații de concurență, dar în realitate ele își împart benevol contractele pentru care licitează. Mai mult, în anumite cazuri chiar se asociază între ele pentru a câștiga mai ușor.

Un asemenea caz este prezentat într-un raport al Corpului de Control al Guvernului, care a verificat activitatea CE Oltenia și a unităților componente, din perioada 2010-2012. Conform acestui document,   Complexul Turceni, condus la acea vreme de Octavian Graure, a încheiat cu asocierea formată din TPSUD, Maninter Car SRL şi Romferex Import-Export, trei dintre căpușele despre care facem vorbire, două contracte subsecvente la un acord cadru care nu mai era în vigoare. Astfel s-a creat un prejudiciu de  aproximativ 600.000 de lei.

Băieții deștepți ai Complexului Energetic Oltenia - Sarcină, Carlaonț, Lungan, Bădescu, Giurea

zoom

Două contracte pentru milionarul evazionist Nicolae Sarcină

De departe căpușa favorită a CE Oltenia, în ceea ce privește încredințarea contractelor de închirieri autovehicule și prestări-servicii de transport este Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse (TPSUD) SRL. Firma este controlată de Nicolae Sarcină, un controversat milionar din Gorj, sponsor al politicienilor PDL și USL, anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

TPSUD-ul lui Nicolae Sarcină a primit două angajamente de la Complexul Energetic Oltenia. Primul a fost încheiat pe 29 aprilie, pentru suma de 325.924,62 lei plus TVA  și are ca obiect închirierea unor autovehicule cu șofer destinate transportului de marfă.

Deși inițial prețul pe care CE Oltenia a fost dispusă să-l plătească pentru prestație a fost de 297.637,44 lei în urma negocierii TPSUD a fost majorat cu încă 28.287,18 lei.  Acest lucru a fost posibil deoarece tratativele s-au purtat doar cu un singur operator economic, respectiv Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse.

A doua înțelegere a fost parafată pe 1 iunie și prevede asigurarea transportului tur-retur pentru muncitorii care fac naveta la locul de muncă de la Sucursala Electrocentrale Rovinari. Valoarea contractului a fost stabilită la 157.711,2 lei plus TVA. Nici de această dată CE Oltenia nu a convocat mai mulți agenți economici, însă, TPSUD-ul milionarului Sarcină a acceptat să-și reducă oferta cu fabuloasa sumă de 30,6 lei.

110 contracte în doi ani!

Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse (TPSUD) SRL este una dintre companiile care parazitează Complexul Energetic Oltenia de foarte mulți ani, încă de pe vremea când funcționa ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Numele TPSUD apare și în documentul întocmit de Corpul de Control al Guvernului, din 2012, care dezvăluie felul în care bugetul CE Oltenia a fost dirijat, de multe ori, ilegal spre anumite companii private.

Potrivit raportului întocmit de inspectorii guvernamentali, în perioada 2010-2012, Complexul Energetic Oltenia şi companiile din subordine sa au încheiat  nu mai puțin de 84 de contracte, în valoare totală de de 183 milioane lei, cu Trustul deţinut de Nicolae Sarcină. În aceiași perioadă, o altă firmă a milionarului Sarcină, Succes Nic Com, a primit, tot de la CE Oltenia, 26 de contracte de 46 milioane de lei.

În documentul guvernamental se mai arată că în 2011 Complexul Energetic Oltenia a încheiat un contract pentru „închiriere echipamente“ cu TPSUD şi Succes Nic Com, de 1,8 miloane euro, cu încălcarea legii. Oferta celor două companii patronate de Nicolae Sarcină a fost depusă după expirarea termenelor legale și, cu toate acestea, comisia de licitaţie a acceptat-o și a declarat-o câştigătoare. Ulterior, nota de control menționează că angajamentul a fost și suplimentat cu 50% din valoarea inițială:

„În baza contractului menţionat, atribuit nelegal, au fost încheiat 2 acte adiţionale, prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu suma de 3,9 milioane lei reprezentând 51,84% din valoare contractului iniţial, fiind încălcate dispoziţiile legale. Prin încheierea contractului şi a actelor adiţionale a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA şi Succes Nic Com“.

Faliment după dosarul penal

Până în urmă cu doi ani, Nicolae Sarcină a fost unul dintre cei mai importanți afaceriști din Oltenia, cu firme care activează în aproape toate domeniile, construcții, arhitectură, asfaltări de drumuri, distribuție de alimente, transport, prestări-servicii, exploatare forestieră, media etc. În 2014, cifra globală de afaceri înregistrată de grupul de companii Succes, pe care îl controlează, s-a ridicat la peste 330 de milioane de lei, o bună parte fiind câștigați de la stat.

La finalul anului 2014, afaceristul gorjean a primit o lovitură dură, din partea DIICOT, care a demarat o anchetă împotriva sa, acuzându-l de evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2013 – august 2014, în contabilitatea companiilor din Grupul Succes au fost evidențiate cheltuieli nereale privind achiziţia unor bunuri şi mai ales plata unor servicii: „Astfel, societăţile comerciale viabile din cadrul grupului de firme «Succes» transferau fictiv forţa de muncă la alte societăţi din grup, aflate în procedură de reorganizare judiciară, cu care încheiau contracte de prestări servicii. Întrucât planul de reorganizare judiciară nu era viabil – de regulă cheltuielile de personal depăşeau veniturile obţinute – până la lichidare se acumulau foarte multe datorii către bugetul asigurărilor sociale (contribuţii, impozit pe salariu). Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la 7 milioane de euro“.

După o serie de descinderi spectaculoase, cu mascați la sediile sale, ancheta în cazul lui Nicolae Sarcină a început să bată pasul pe loc. În schimb, afacerile sale au intrat în declin, firmele închizându-și porțile una după alta, iar salariații au fost concediați.

Băieții deștepți ai Complexului Energetic Oltenia - Sarcină, Carlaonț, Lungan, Bădescu, Giurea

zoom

„Minerul” Carlaonț

Alte două contracte au fost încredințate de Complexul Energetic Oltenia firmei Maninter Car SRL din Motru, patronată de Silviu Vasile Carlaonţ, un alt afacerist local controversat.

Maninter Car SRL va încasa de la CE Oltenia, în perioada următoare, suma de 125.077 lei plus TVA pentru închirierea unor autovehicule care vor transporta marfă la carierele Jilt Nord și Jilt Sud. De asemenea, firma lui Carlaonț va primi alți 530.220 lei, la care se adaugă TVA, pentru închirierea unor utilaje și echipamente de construcții, care vor fi utilizate la lucrările publice executate în cariera Jilt Sud.

Contractele au fost atribuite în baza negocierilor directe, fără anunț prealabil.

Silviu Vasile Carlaonţ este considerat unul dintre băieții deștepți din județul Gorj, care face profituri din minerit și din relațiile cu CE Oltenia. El este acţionar majoritar la patru societăți comerciale din zonă, Explocarb SRL, Explogrant SRL, Maninter Car SRL şi Haltnic SRL. Explocarb SRL deține licenţe pentru explorarea lignitului, calcarului şi granitului la Ştiucani, Peştişani, respectiv Padeş.

În 2014, Maninter Car a primit un contract de 106.667 de lei, de la CE Oltenia, pentru evacuarea zgurii şi cenuşii produsă de Termocentrala din Turceni, depozitată în satul Submaidane.

Romferex de Lungan

Romferex Import Export SRL va încasa, la rându-i, suma de 46.590,24 lei, aproximativ zece mii de euro, pentru a pune la dispoziția Complexului Energetic, pentru două luni, un camion cu șofer, pentru transportul mărfurilor în Cariera Roșiuța.

Romferex este administrată de omul de afaceri Ovidiu Ion Lungan şi a figurat printre sponsorii Partidului Democrat Liberal, cotizând în 2005, de exemplu, cu 300 de milioane de lei vechi.

Firma se numără printre partenerii favoriți ai CE Oltenia, având în derulare numeroase contracte, atât pentru închirieri autovehicule și utilaje cât și pentru lucrări de construcții. Numele Romferex Import Export SRL apare în raportul Corpului de Control al Guvernului printre ale altor societăți comerciale care au încheiat contracte ilegale cu SNLO între anii 2011–2012.

Constantin Bădescu, alt evazionist aflat în plată la CEO

Transport Public Urban Drobeta SA, cu sediul în Drobeta Turnu Severin, a fost contractată pentru a asigura transportul salariaților de la domiciliu la locul de munca și retur – Sucursala Electrocentrale Turceni. Valoarea prestației a fost stabilită, prin negociere directă, între reprezentanții CE Oltenia și ai companiei, la suma de 249.704,35 lei la care se adaugă TVA.

Transport Public Urban Drobeta SA este patronată de Constantin Bădescu, un important afacerist mehedințean, anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. La începutul anului 2013, presa gorjeană relata că Transport Public Urban Drobeta SA a încasat aproape 400 de mii de lei pentru a asigura naveta muncitorilor de la Turceni.

Constantin Bădescu este proprietarul  mai multor firme de transport local și regional, însă derulează afaceri și în alte domenii, precum comerț cu produse alimentare și băuturi, restaurante și construcții. El a intrat în afaceri cu CE Oltenia (SNLO ) încă din anii ’90, firmele sale făcând bani din transportul cărbunelui și al minerilor  precum și din lucrări de construcții la obiectivele energetice. În prezent, alături de un alt partener, Victor Sutoi, Constantin Badescu este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani aflat în cercetare la DIICOT, cu un prejudiciu de 12 milioane de euro. La începutul lunii noiembrie 2013, Constantin Bădescu a fost arestat și, ulterior, pus în libertate.

Protejata șefului Diviziei Miniere

Dogerik Trans SRL, administrată de Dragoş Giurea este o altă societate gorjeană care face profituri din contractele încheiate cu CE Oltenia, pentru lucrări de construcții, transport de persoane etc. În spatele său se spune că s-ar afla directorul general al Diviziei Miniere din cadrul Complexului, Daniel Antonie.

De această dată, Dogerik Trans SRL a pus mâna pe o felie mică din tortul pus pe masă de CE Oltenia, în valoare de 24.647,68 lei. Firma a obținut un contract pentru închirierea unui vehicul cu șofer, pentru  transport marfă,  în Cariera Rovinari.

În mai multe rânduri, deputatul liberal Dan Vîlceanu a acuzat relațiile dintre patronul Dogerik Trans și reprezentanții CE Oltenia. Acesta a arătat că firma obține numeroase contracte publice prin proceduri de negociere fără anunţ de participare. În 2015, Dogerik Trans SRL a încheiat cu Complexul Energetic un contract de un milion de lei, valabil doi ani, pentru transportul angajaţilor din zona Motru, la și de la locul de muncă, cu maşini casate de NATO. Dragoș Giurea, a afirmat la vremea respectivă că vehiculele sunt în bună stare de funcțiune și că n-aveau la bord, în momentul achiziției, mai mult de 15.000 de km.

Trei șefi ai CE Oltenia trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

Alături de fostul președinte Laurențiu Ciubotărică, au fost trimiși în judecată, pentru abuz în serviciu, Diana Jianu, directorul Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, și Daniel Antonie, directorul general al Diviziei Miniere din cadrul Complexului.

Cei trei au fost inculpați pentru că în 2015 au aprobat și acordat în mod nelegal lui Aurel Medințu, la vremea respectivă director al Diviziei Energie, o compensație financiară constând în 5 remunerații fixe lunare, respectiv 128.100 lei. În schimbul sumei, Medințu a fost de acord să se retragă fără scandal de la conducerea departamentului  pe care îl administra.

Laurențiu Ciubotărică, Daniel Antonie și Diana Jianu au fost acuzați de abuz în serviciu și complicitate la această infracțiune și trimiși în judecată pe 8 iunie, procesul lor urmând să fie judecat de magistrații Tribunalului Gorj. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin săvârşirea infracţiunilor, prin ordonanţele procurorului din 06 iunie 2016, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, până la concurenţa pagubei produse prin infracţiuni, în valoare totală de 128.100 lei – asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor trei inculpați.

Complexul Energetic Hunedoara a reintrat în insolvență

Tribunalul Hunedoara a decis, miercuri, reintrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara și a numit același administrator judiciar, respectiv firma GMC SPRL Craiova, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter