Basescu: UE va trebui sa convinga Rusia la cooperare si sa o implice in proiecte comune

2009/05/31

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi, la Forumul Economic Europa-Rusia, că există un grad de neîncredere în ceea ce priveşte Rusia, mai ales după “atacul masiv militar asupra Georgiei” din 2008 şi criza gazului natural de la începutul anului 2009, dar că trebuie ca UE şi Rusia să coopereze, conform NewsIn.

“Împreună trebuie să construim nu sfere de influenţe, ci sfere de încredere”, a spus Băsescu în discursul de deschidere a lucrărilor Formului Economic Europa-Rusia. Şeful statului a spus că Rusia este cel mai mare şi cel mai important vecin al UE, dar şi “cel mai solicitant” şi că lista divergenţelor este “extrem de lungă”.

“Fidelă vocaţiei sale multilaterale, UE va trebui să se străduiască că convingă Rusia la cooperare şi să o implice în proiecte comune”, a spus Băsescu. El a amintit de “atacul masiv militar” asupra Georgiei în 2008 şi de criza gazului de la începutul acestui an, care “au zdruncinat încrederea în Rusia”. “Criza globală împinge la cooperare între UE şi Rusia şi probează tot mai mult că sunt interdependente”, a adăugat Băsescu.

Perspectivele parteneriatului UE-Rusia, provocările economice şi de securitate, dar şi Parteneriatul pentru Pace în Caucaz şi problemele regiunii Mării Negre vor fi alte subiecte de discuţie la Forumul Economic Europa-Rusia, desfăşurat sub patronajul lui Traian Băsescu.

În cadrul dezbaterilor vor fi abordate teme precum perspectivele parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Rusia, provocările comune în contextul actual global, arhitectura de securitate europeană şi rolul Rusiei în potenţarea unei relaţii de cooperare, informează Administraţia Prezidenţială. De asemenea, vor fi abordate problematici legate de interesele comune ale Rusiei, UE şi SUA în spaţiul postsovietic, relaţia dintre democraţie şi mass-media, securitatea energetică a UE şi rolul jucat de Rusia în domeniu, asigurarea securităţii energetice, perspectivele Parteneriatului pentru Pace în regiunea Caucazului şi regiunea Mării Negre în sfera politică europeană. Forumul va prilejui şi discuţii legate de sfera economică, în speţă investiţiile străine directe şi de posibilele direcţii de dezvoltare ale pieţelor financiare din UE şi Rusia.

Forumul Europa-Rusia reprezintă o componentă specială a Forumului Economic de la Krynica, din Polonia. Reunind peste 250 de reprezentanţi oficiali, lideri politici, exponenţi ai mediului de afaceri, ai sferei academice şi ai societăţii civile din 32 de state europene, nord-americane şi asiatice, Forumul îşi propune să ofere un cadru propice pentru analiza perspectivelor cooperării politice şi economice dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

sursa: www.rol.ro

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter