Avertisment al Azerbaidjanului la adresa gazoductului Nabucco: Nu o sa ne certam cu UE, dar putem confirma inabilitatea UE si a statelor membre de a gasi metode sa construiasca o conducta

2013/02/15

Problemele consortiului Nabucco cu finantarea din partea Uniunii Europene si repetatele modificari ale proiectului ce ar trebui sa aduca gaz azer spre Europa au determinat o replica taioasa din partea unui inalt oficial din Azerbaidjan. “Nu o sa ne certam cu UE, dar putem confirma inabilitatea UE si a statelor membre de a gasi metode sa construiasca o conducta. Ce inseamna 20 de miliarde de euro pentru UE sau pentru NATO?”, a spus Elshad Nasirov, vicepresedintele SOCAR – compania petroliera azera de stat, citat de presa locala.

SOCAR este actionar in consortiul Shah Deniz, care va dezvolta zacamintele de gaze naturale din Azerbaidjan. Pentru aceste gaze au ramas in competitie doua proiecte: Nabucco West (conducta va transporta gazele de la frontiera turco-bulgara, prin Bulgaria, Romania si Ungaria catre Terminalul de gaze central-european din Baumgarten, Austria) si TAP (gazoductul trans-adriatic).

“Daca UE nu a gasit mijloacele sa implementeze acest proiect, nu o sa contrazicem opinia UE despre cum sint protejate interesele tarilor europene… Ce inseamna 20 de miliarde de euro (bugetul Nabucco – n.red.) pentru UE sau pentru NATO? E un buget mic, daca il comparam cu costul operatiunilor din Irak”, a mai spus vicepresedintele SOCAR.

Reamintim ca o decizie finala privind ruta de transport catre Europa a gazelor din Azerbaidjan va fi luata cel mai probabil in luna iunie.

Tags:

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter