Atentat electoral la rezervele nationale de gaze

2009/06/11

Epuizarea resurselor energetice constituie un real motiv de ingrijorare pentru toate tarile din lume. Este o tema tot mai des discutata si analizata de marile organizatii internationale, acestea incearcand sa se mobilizeze in vederea promovarii eficientei energetice. Romania, in schimb, este intr-o directie total opusa trendului international. Dovada sta faptul ca autoritatile romane vor sa permita tuturor consumatorilor din Romania sa utilizeze gaze naturale doar din productia interna, pe motiv ca acestea sunt mult mai ieftine decat cele din import.

Cu alte cuvinte, vor fi eliminate din consum gazele naturale din import. Pana anul trecut, romanii consumau doua treimi din productia interna, iar o treime din import. Acest cos de consum a fost facut in asa fel incat sa fie protejate rezervele nationale de gaze care sunt limitate. Potrivit estimarilor, rezervele de petrol si gaze vor disparea in urmatorii 14 ani.

Masurile Guvernului duc la epuizarea rapida a rezervelor nationale de gaze

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntat in cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor ca este analizata posibilitatea ca toti consumatorii sa primeasca gaze din productia interna. Ca sa fie posibil acest lucru trebuie modificata Legea gazelor din 2004. Aceasta a fost deja modificata in urma cu o saptamana, cand a fost eliminata, pentru o perioada de sase luni, obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern – import pentru consumatorii industriali. Masura a fost luata sub pretextul protejarii industriei romanesti de efectele crizei economice. Gazele din productia interna sunt mult mai ieftine decat cele din import si astfel, societatile romanesti vor putea achizitiona gaze la preturi mai mici. Insa, masura era discriminatorie in conditiile in care nu facea referire si la consumatorii casnici. In aceste conditii, ministerul economiei se gandeste sa modifice legea si pentru consumatorii casnici.

mai mult pe www.hotnews.ro

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter