Arctica ascunde o treime a rezervelor de gaz din lume

2009/06/01

În regiunea Cercului Polar de Nord „se păstrează” circa 30% din rezervele mondiale de gaz şi 13% a rezervelor de petrol.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista „Science”. Oamenii de ştiinţă ştiau demult despre rezervele de gaz şi petrol din Arctica.

Însă, în prezent, nu se poate estima precis volumul lor.

În urma lucrărilor de cercetare, care au durat 5 ani, oamenii de ştiinţă au stabilit că principalele rezerve se află în apele de lângă coastele statelor arctice: SUA, Rusia, Danemarca, Norvegia, Islanda şi Canada.

Rusia a propus Norvegiei o cooperare în ArcticaPreşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a propus Norvegiei să-şi coordoneze acţiunile în regiunea Arctica.

La întâlnirea cu premierul norvegian Jens Stoltenberg, preşedintele Medvedev a menţionat că dezvoltarea regiunii arctice depinde de cât de apropiată va fi poziţia celor două ţări în această problemă.

De asemenea, liderul rus a subliniat că sferele prioritare ale colaborării celor două ţări sunt energetica, industria, pescuitul, serviciile, telecomunicaţiile.

Stoltenberg a remarcat interesele comune ale Rusiei şi Norvegiei ca mari producători şi exportatori de gaze şi energie electrică şi s-a pronunţat pentru acţiuni comune pe piaţa europeană de gaz.

Rusia intenţionează să lărgească „dialogul arctic”

„Rusia intenţionează să extindă „dialogul arctic” cu SUA, Norvegia, Danemarca şi Canada. Dialogul reprezintă singura posibilitate de rezolvare a problemelor controversate”, declară observatorul rus, Aleksei Cernicenko, comentând declaraţia făcută luni la Washington de ministrul de Externe al Canadei, Lawrence Cannon.

„Canada a avut şi are unele rezerve în ce priveşte activitatea Rusiei în Arctica”, a afirmat ministrul.

Ministrul de Externe al Canadei n-a precizat ce acţiuni ale Rusiei în Arctica stârnesc îngrijorarea Canadei.

Totodată, şeful diplomaţiei canadiene a amintit că Rusia, Danemarca, Canada, Norvegia şi SUA în declaraţia adoptată anul trecut la Ilulissat (Groenlanda) şi-au confirmat intenţia „să respecte standardele internaţionale” în reglementarea unor posibile divergenţe apărute între ele în Arctica.

El a dat o înaltă apreciere rezultatelor obţinute la ultima întâlnire cu omologul rus, Serghei Lavrov.

„Noi ne-am pus de acord că Rusia şi Canada trebuie să respecte graniţele recunoscute internaţional”, a spus Cannon.

Şeful MAE rus, Serghei Lavrov, este de acord cu el: „Arctica nu este un câmp de luptă, ci arena pentru o cooperare internaţională avantajoasă”.

Şeful diplomaţiei ruse consideră că „toate problemele apărute în Arctica se dezbat şi se soluţionează destul de eficient în cadrul organizaţiilor internaţionale, special create pentru a face acest lucru, de exemplu, Consiliul Arctic”.

„Apropo, la următoarea sesiune a Consiliului Arctic se va examina şi, sper, va fi aprobată iniţiativa rusă privind crearea sistemelor de securitate prin realizarea în Arctica a proiectelor economice şi de infrastructură”, a spus Serghei Lavrov.

„În ce priveşte pretenţiile legate de platforma continentală şi alte regiuni arctice, vreau să subliniez încă o dată cu fermitate că vom încerca să obţinem respectarea înţelegerilor de la Ilulissat referitoare la necesitarea examinării tuturor acestor pretenţii în cadrul mecanismelor create în acest scop şi care au la bază Convenţia ONU privind Dreptul Mării”, a declarat Lavrov.

În prezent, Rusia crează o bază de dovezi pentru stabilirea juridică internaţională a graniţei externe a platformei sale continentale din Arctica.

Andrei Kolodkin, magistrat la Tribunalul ONU pentru Dreptul Mării, consideră că „trebuie să efectuăm studii suplimentare pentru a demonstra că lanţul montan Lomonosov şi colinele Mendeleev au caracter continental”, precizând că „este important să prezentăm noi date suplimentare”.

„Aş dori ca cererile privind limitele platformei continentale exterioare a Rusiei să fie satisfăcute”, a conchis magistratul.

Pe 7 aprilie la Şantierul Naval Admiralteiski din Sankt-Petersburg au avut loc pentru prima dată în ultimile decenii festivităţi consacrate începerii construirii unei noi nave de cercetare.

Acest vas se va putea afla în navigaţie autonomă 45 de zile şi este destinat curselor la ambele poluri ale planetei noastre.

Sursa:

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter