Analiza ECONTEXT: Romanii platesc cel mai mic pret din UE pe gaze naturale. Vezi cat costa gazele naturale in toate statele europene

2011/10/23

Romanii platesc cel mai mic pret din UE pe gaze naturale. Vezi cat costa gazele naturale in toate statele europene

 

Populatia din Romania primeste cel mai ieftin gaz natural.

Din toata Uniunea Europeana, romanii platesc cel mai mic pret pentru gaze naturale, arata o analiza realizata de Econtext, pe baza informatiilor obtinute de la institutele de statistica din statele europene.

Totusi, raportat la salariul mediu din tarile blocului comunitar, situatia se schimba radical.

Zilele trecute, Econtext a publicat un top al statelor europene in functie de pretul platit de populatie pentru curent electric.

Vezi aici topul statelor din UE in functie de preturile pe care le platesc pentru curent electric

Cum se calculeaza factura la gaze

Astazi, a venit vremea sa aratam si cat costa gazele naturale care sunt livrate populatiei din tarile europene. Este vorba despre gazele naturale livrate populatiei, nu companiilor.

Important! De cativa ani, pretul gazelor naturale este exprimat in kilowatt/ora (kwh) si nu in metri cubi. La nivel global, nu se mai masoara cantitatea efectiva de gaze naturale, ci energia (puterea calorica) obtinuta in urma arderii gazelor naturale.

Prin acesta modalitate de calcul se plateste doar cantitatea de caldura eliberata prin arderea gazelor naturale si nu cantitatea efectiva de gaze naturale, care mai poate contine si alte impuritati.

Unitatea de masura utilizata pentru calculul energiei rezultate in urma arderii gazelor naturale este de kilowatt/ora. In procesul de aliniere la standardele europene si de armonizare a unitatilor de masura, Romania adopta si ea exprimarea in kWh a consumului de gaze naturale.

In general, 10 metri cubi de gaze sunt cam 5,4 kwh. In medie, populatia din Romania nu consuma mai mult de 1.200 de kwh pe luna. Inca un aspect important: tarifele prezentate includ toate taxele si sunt valabile pentru luna iunie a acestui an. Pe scurt, sunt exact tarifele care se regasesc in facturile platite de europeni.

Cine plateste cel mai mult/putin

Sa revenim! Dupa cum spuneam, romanii platesc cel mai mic tarif pentru gaze naturale. Kilowattul de gaze naturale nu ne costa mai mult de 3 eurocenti.

In schimb, cel mai piperat tarif il platesc danezii. Ei sunt nevoiti sa scoata din buzunar putin peste 11 eurocenti pe kilowatt/ora. Adica de aproape patru ori mai mult decat romanii! De altfel, danezii sunt singurii europeni care platesc peste 10 eurocenti pe kilowatt.

Pe locul doi se situeaza suedezii, care sunt scot din portofel aproape 9 eurocenti pentru fiecare kilowatt. Pentru patru state europene (Grecia, Cipru, Malta si Finlanda) nu au fost disponibile informatii, aceste tari preferand sa nu publice constant datele referitoare la pretul gazelor naturale.

 

 

Dar iata cat plateste populatia din toate statele europene pe gazele naturale:

 

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter