Adina Valean: “UE face pasi concreti spre o politica energetica comuna”

2010/02/08

sursa www.stiriong.ro

Europarlamentarul roman Adina Valean saluta, in calitate de raportor, votul colegilor sai din Comisia de industrie, cercetare si energie, in favoarea raportului privind investitiile in infrastructura energetica.

Raportul Valean deschide calea dezvoltarii unei piete competitive care va aduce preturi mai mici pentru cetatenii Statelor Membre.

Raportul votat astazi ofera Comisiei Europene un instrument necesar pentru a putea contribui la dezvoltarea unei politici energetice comune care presupune securizarea aprovizionarii cu materii prime energetice, o piata competitiva si preturi mai mici pentru cetateanul european. O crestere a transparentei nu trebuie insa sa afecteze confidentialitatea informatiilor de natura comerciala“, a declarat Adina Valean.

Reprezentanta Romaniei in Parlamentul European saluta cresterea transparentei investitiilor in energie la nivel european. Raportul prevede ca investitorul este obligat sa notifice Comisia Europeana cu cinci ani inaintea inceperii oricarei investitii in producerea, transportul, distributia si stocarea resurselor energetice.

In privinta Romaniei, Adina Valean apreciaza ca tara noastra nu ofera suficienta transparenta atunci cand vine vorba de aceasta piata, declarand ca “Romania este probabil una dintre cele mai netransparente piete in privinta investitiilor in energie. Nu este acceptabil ca aceste investitii sa tina exclusiv de domeniul securitatii statului. Nu vom obtine preturi mici fara competitie si transparenta“.

Adina Valean subliniaza, in acelasi timp, ca piata energetica poate oferi Romaniei avantaje pe termen lung.

Politica energetica poate oferi Romaniei avantajele unei politici de nisa daca atragem investitii care sa vizeze diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz si a capacitatilor de stocare“.

Raportul Valean privind investitiile in infrastructura energetica, votat de comisia ITRE a Parlamentului European, urmeaza sa intre in dezbaterea plenului in mini sesiunea din ultima saptamana a lunii februarie.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter