De la aderarea la UE, România tot aşteaptă o Strategie energetică

2015/07/14

Focus-energetic.ro

Din anul 2007, când a fost aprobată, prin HG 1069/2007, Strategia energetică a României pentru perioada 2007 – 2020, nu s-a mai pus la punct nicio alta. Problema este că această strategie se bazează nu numai pe date de acum 10 ani, dar şi pe o anumită legislaţie în vigoare la acea dată. De exemplu, când a început elaborarea Strategiei, România nici măcar nu era membră a Uniunii Europene! Între timp, au apărut numeroase probleme, de la întreruperile în aprovizionarea cu gaze de la ruşi, din diverse motive, până la restricţiile determinate de condiţionalităţile de mediu. Anunţată de către fiecare ministru în parte care i-a urmat lui Varujan Vosganian la conducerea sectorului energetic, niciunul nu a fost în stare să coalizeze voinţa politică şi specialiştii necesari pentru a realiza o nouă Strategie energetică!

Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), prin Politici ale energiei & Producere energie electrică, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi Transelectrica au organizat o dezbatere privind “Strategia energetică a României”. Reuniţi la masa rotundă, specialiştii prezenţi la dezbatere au analizat factorii care influenţează Strategia energetică a României.

Conform celor prezenţi la dezbatere, deşi este considerată o prioritate, Strategia energetică a României a rămas tot la stadiul de proiect. Specialiştii din domeniul energetic consideră că este ruşinos că în România nu se poate prezenta cu o Strategie energetică actualizată.

Lipsa coerenţei, schimbarea secretarilor de stat, a miniştrilor, care încep lucrurile şi nu le finalizează, au un efect negativ asupra implementării strategiilor concepute în ultimii ani, sunt de părere specialiştii din domeniul energetic.

Ministerul Energiei este în căutarea unui consultant pentru realizarea Strategiei energetice. Este nevoie de expertiza specialiştilor, care lucrează în cadrul companiilor din sectorul energetic, pe care un consultant nu o deţine, au atras atenţia speciialiştii prezenţi la dezbatere.

Printre subiectele care au fost abordate în cadrul conferinţei s-au numărat cele rivind spaţiul real pentru Strategia naţională în condiţiile unei uniuni europene energetice, cum va evolua mixul de energii, dacă mai au viitor producţia pe cărbune şi mineritul, în condiţiile decarbonizării economiei, eficienţa energetică, încălzire cu gaze sau electrică, centralizată sau descentralizată etc.

Speccialiştii prezenţi la manifestare au fost de acord că pilonii unei noi Strategiei energetice ar trebui sa fie securitatea, suportabilitatea, competitivitatea şi sustenabilitatea. Conform acestora, ţinta guvernanţilor ar trebui să fie protejarea consumatorilor, iar când se fac schimbări în acest domeniu trebuie să se aibă în vedere cât de mult poate suporta consumatorul. De asemenea, s-a subliniat că trebuie să existe o balanţă între producţie şi consum, iar aportul tinerilor energeticieni, foarte important, trebuie sprijinit.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter