Actualitate Politic Cultural Extern Dosar Opinii Focus Interviu Comunităţi istorice Foto Vladimir Putin, declaraţii pe subiectul Turkish Stream despre România şi Rep. Moldova

2016/11/04

infoprut.ro

Gazoductul ruso-turc Turkish Stream va afecta nu doar Ucraina, tăindu-i accesul energetic la ruta transbalcanică, ci şi Republica Moldova şi România. Declaraţia îi aparţine liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Sursă foto: adlhaber.com

Sursă foto: adlhaber.com

„Turkish Stream îi face rău Ucrainei, pentru că o privează de ruta transbalcanică, care a furnizat Turica prin Ucraina, Moldova, România şi Bulgaria. Prin urmare, gazoductul va priva, de asemenea, Bulgaria, Moldova şi România de taxele de tranzit. Bulgaria este chiar şi mai nefericită decât celelalte, deoarece South Stream este mort”, a declarat Vladimir Putin, citat de publicaţia Modern Diplomacy.

Turcia şi Rusia au semnat recent un acord bilateral pentru construcția conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale rusești în sud-estul Europei.

Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev și Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale rusești destinate Europei via Ucraina.

În luna decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul gazoductului South Stream, care urma să treacă prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, în favoarea proiectului Turkish Stream, care prevede construcția unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia via Marea Neagră. În luna decembrie 2015, după ce un avion militar rus a fost doborât de armata turcă, Rusia a suspendat lucrările Turkish Stream.

În luna august a acestui an, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, și liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg și au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înființat un grup de lucru și să fie stabilită o foaie de drum.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter