revista presei 22 iulie

2009/07/21

Standard.ro: Piaţa Petrom pe gaze a cãzut cu 27%, mai mult decât a OMV

Vânzările de gaze ale Petrom au scăzut, în trimestrul al doilea, cu 27%, la 0,84 mld. metri cubi, de la 1,15 mld. metri cubi în perioada similară a anului trecut, declinul normal din “perioada caldă”, fiind accentuat de reducerea activităţii în industria petrochimică, se arată într-un raport prezentat de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al celei mai mari companii din România.

În acelaşi timp, producţia de hidrocarburi a grupului OMV a urcat uşor comparativ cu trimestrul al doilea din 2008, la 315.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 310.000 barili echivalent petrol pe zi, iar vânzările de gaze au scăzut puternic, cu 18,75%, la 2,08 mld. metri cubi, de la 2,56 mld. metri cubi, în perioada similară a anului trecut. “La Petrom, scăderea sezonieră obişnuită a volumelor de gaze din trimestrul al doilea a fost accentuată de închiderea parţială a industriei îngrăşămintelor”, conform raportului.

Producţia totală de hidrocarburi a Petrom a scăzut, în perioada aprilie-iunie, cu 4,6%, la 185.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 194.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al doilea al anului trecut, se mai arată în raport. În primul trimestru al acestui an, vânzările de gaze naturale s-au plasat la 1,4 mld. metri cubi, iar producţia de hidrocarburi a fost de 192.000 barili echivalent petrol pe zi.

OMV a mai anunţat că, în România, preţurile reglementate în lei ale gazelor naturale la producători au rămas neschimbate în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni. De altfel, declinul înregistrat de OMV pe piaţa gazelor a fost mai accentuat comparativ cu primul trimestru al acestui an – perioadă de iarnă cu volume mai ridicate sezonier – când grupul a înregistrat vânzări de 4,52 mld. metri cubi de gaze naturale.

Gerald Kappes (45 de ani), membru al Directoratului Pe­trom responsabil cu activitatea de Gaze, Energie&Produse chimice, declara, la începutul acestei luni, că în 2009, în Ro­mânia, consumul de gaze “va scădea între 25% şi 30%”, dar “depinde foarte mult de evoluţia industriei de îngrăşăminte chimice, principalul beneficiar”. Kappes adăuga că Petrom şi-a redus importurile de gaze şi vinde fiecare metru cub pe care îl produce.

Hotnews: Restructurarea pe care vrea sa o faca Ministerul Economiei ar putea duce la desfiintarea bursei de energie

Bursa de energie din Romania, reprezentata de operatorul pietei de energie electrica OPCOM, va deveni inutila in urma reorganizarii din sectorul energetic pe care Ministerul Economiei intentioneaza sa o realizeze. In urma acestei reorganizari, toti producatorii din Romania vor fi regrupati in doua mari companii, iar in lipsa unei concurente reale, bursa de energie nu va mai avea sens.

“OPCOM, una dintre povestile de succes ale reformei, va primi o lovitura puternica, pentru ca societatile integrate pur si simplu nu au nevoie de un operator de piata, bursa de energie”, a declarat pentru HotNews.ro, Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

La ora actuala, pentru transparentizarea tranzactiilor, toti producatorii de energie electrica, de stat, sunt obligati sa vanda energie electrica pe pietele gestionate de OPCOM.

Potrivit lui Jean Constantinescu, aceasta restructurare energetica pe care Ministerul Economiei doreste sa o realizeze nu va avea acordul Comisiei Europene. “In opinia mea este clar ca nu va accepta o astfel de concentrare in Romania anihilatoare de concurenta. Cele doua companii vor avea suficienta forta sa dicteze pretul, distorsionand copios preturile marginale. Nu vor fi interesate prea mult de investitii, nefiind supuse unei presiuni concurentiale reale”, a spus presedintele IRE.

Adevarul: Bursa regională de energie întârzie încă un an

Operatorul pieţei de electricitate din România, OPCOM, nu va deveni o platformă regională mai devreme de anul viitor. Oficialii OPCOM estimează că bursele de profil din România şi Ungaria ar putea fi cuplate la jumătatea anului 2010.

Operatorul pieţei de electricitate din România, OPCOM, încearcă de mai bine de doi ani să devină centrul tranzacţiilor din sud-estul Europei. În vara anului 2007, Transelectrica, forul tutelar al OPCOM, a semnat un parteneriat cu compania Nord Pool, care administrează bursa omonimă din nordul Europei, pentru a adapta infrastructura OPCOM la cerinţele pieţei regionale.

„Implementarea platformei a fost finalizată, iar facilităţile sale depăşesc ţinta regională. Condiţiile tehnice pentru cuplarea pieţelor există. Costurile totale ale acestui proiect au fost de circa patru milioane de euro“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii operatorului.

Totuşi, pentru ca România să devină nodul tranzacţiilor regionale cu energie, trebuie ca toate statele din zonă să aibă pieţe spot, cu livrare în ziua următoare, care să poată fi cuplate. Însă, în acest moment, o astfel de platformă nu există decât în România (Piaţa Pentru Ziua Următoare – PZU), care reprezintă circa 10% din piaţă.

OPCOM a câştigat, anul trecut, licitaţia pentru implementarea unei pieţe spot pe bursa de profil din Ungaria. Până în prezent însă, singurul pas a fost obţinerea licenţei, iar lipsa finanţării întârzie finalizarea proiectului. Totuşi, reprezentanţii
OPCOM estimează că bursa maghiară va deveni operaţională primăvara viitoare, pentru ca, la jumătatea anului 2010, cele două pieţe să poată fi cuplate.

Miza nu mai este preţul

Până în urmă cu circa şase luni, electricitatea era mai ieftină în Bulgaria, în Serbia şi în Ungaria decât în România. „Acum, criza a nivelat preţurile mai bine decât a reuşit să o facă piaţa regională“, au mai spus reprezentanţii OPCOM. Astfel că înfiinţarea unei burse regionale nu mai are drept miză electricitatea mai ieftină care ar veni în România dinspre Balcani.

Adevarul: Banca Mondială critică oprirea privatizărilor din energie

Deoarece programul României de privatizări în sectorul energetic a fost sistat, investiţiile propuse de International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, nu s-au concretizat, se arată în în Strategia de parteneriat a Băncii Mondiale cu România pentru perioada 2009-2013.

Oficialii Băncii Mondiale (BM) arată că, după 2006, nicio nouă privatizare în energie nu a fost lansată, în ciuda unei pieţe foarte interesate de companiile de stat româneşti.

„Cele trei companii de distribuţie care au rămas în sectorul public ar fi putut fi privatizate, în condiţiile în care au trezit un interes puternic în piaţă. Din cauza sistării privatizărilor companiilor de utilităţi, investiţiile propuse de IFC în sectorul energetic nu s-au concretizat”, se arată în documentul Băncii Mondiale.

„Două viitoare proiecte energetice FY08 şi FY09, precum şi o garanţie parţială de risc pentru privatizarea producătorilor de energie erau preconizate, însă nu s-au materializat din cauza opoziţiei Guvernului faţă de privatizările din energie şi din cauza propunerii Executivului României de a înfiinţa un compion energetic naţional”, spun oficialii BM.

Aceştia mai arată că, „dacă Guvernul decide să reia procesul de privatizare şi să includă în acest proces companiile energetice rămase în proprietatea statului, dar şi companiile miniere, Banca va analiza acordarea unui ajutor în acest proces”.

Piaţa liberă de energie, încă limitată

Responsabilii băncii mai susţin că, înainte de 2007, sectorul avea un cadru legislativ satisfăcător, ceea ce a permis României să privatizeze cu succes unele distribuţii de gaze şi electricitate, cu suportul Băncii Mondiale.

Piaţa de electricitate, care totalizează circa 9,5 milioane de consumatori, a fost liberalizată în 2007, însă puţini casnici sau eligibili şi-au exercitat dreptul de a schimba furnizorul de energie. Astfel că piaţa liberă a rămas limitată, la circa 50%.

Banca Mondială mai precizează că este foarte importantă dezvoltarea sistemului de transport al energiei, inclusiv pentru a absorbi electricitatea produsă din surse regenerabile. De asemenea, trebuie majorată participarea sectorului privat în investiţiile din sectorul energetic.

În documentul publicat astăzi de Banca Mondială se mai arată că, pentru 2009, era prevăzută acordarea unui împrumut de 150 de milioane de dolari pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care nu a fost concretizat.

Planurile Ministerului Economiei

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două noi companii energetice, prin divizarea celor existente.

Astfel, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica.

În a doua companie vor intra Romgaz, cealaltă parte din Electrica, termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu.

Potrivit intenţiilor Ministerului, noile companii vor fi funcţionale până la finele acestui an.

În luna aprilie, oficialii Băncii Mondiale declarau, pentru “Adevărul”, că această modalitate de reorganizare va duce la colapsul întregului sector energetic, întrucât termocentralele şi minele, care au nevoie de investiţii mari, vor înghiţi profitul hidrocentralelor.

Adevarul: Sterling: Raportul comisiei de anchetă conţine erori majore

Sterling Resources a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, cerând acesteia să pună la dispoziţia plenului contraargumentele companiei cu privire la raportul Comisiei de Industrii şi Servicii, care a analizat acordul dintre statul român şi compania petrolieră privind concesiunea a două perimetre în Marea Neagră.

Oficialii companiei canadiene Sterling Resources precizează că această comisie nu şi-a îndeplinit mandatul pe care l-a avut. „Adică nu a desfăşurat o investigaţie amănunţită şi echitabilă, cu audieri care să includă persoanele-cheie, direct implicate în evoluţia acestui acord încă din 1992, cănd acesta a fost încheiat”, susţin reprezentanţii companiei.

„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că recomandările din raport se bazează pe o serie de concluzii false şi incorecte. Prin urmare, validitatea unor recomandări este discutabilă”, a subliniat Stephen Birrell, vicepreşedintele Sterling, în scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Birrell a solicitat punerea la dispoziţia tuturor deputaţilor a unei copii a contraargumentelor depuse de Sterling la acest raport, înainte de sesiunea extraordinară din 27 iulie, când parlamentarii vor dezbate raportul comisiei.

„Spre dezamăgirea noastră totală, din motive pe care nu le cunoaştem, am fost subiectul unor acuzaţii false aduse de către unii politicieni, începând cu 2 februarie 2009, cand a fost făcută publică decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga”, mai spun oficialii Sterling.

Aceştia au precizat că au trimis aceleaşi documente preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi liderilor partidelor parlamentare, indicând erorile majore şi acuzaţiile aduse în raport.

Comisia cere anularea ultimului act adiţional

Comisia de anchetă în cazul Sterling a concluzionat, în urmă cu o lună, că actul adiţional 11 al acordului a fost întocmit ilegal, întrucât Agenţia de Resurse Minerale (ANRM) nu a avut un mandat din partea Guvernului în acest sens.

Preşedintele comisiei, Iulian Iancu, a susţinut că nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern care a legalizat acest act adiţional a fost întocmită cu date şi informaţii nereale, iar compania Sterling Resources şi ANRM nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în actele adiţionale anterioare.

Iancu a mai spus că nu a existat cartea petrolieră a acestor lucrări, iar ANRM nu a efectuat niciun control asupra lucrărilor, în timp ce Sterling nu a solicitat şi nu deţine autorizaţiile şi avizele de mediu, precum şi alte formalităţi.

Dacă plenul va adopta raportul comisiei, Guvernul va decide, în 60 de zile de la adoptare, modalitatea prin care va rezilia sau va renegocia contractul de bază, anulând actul adiţional.

Vocea Rusiei: Iranul poate contribui la umplerea gazoductului „Nabucco”

Directorul companiei Naţionale de gaz a Iranului Azizalla Ramezani consideră, că Iranul poate contribui la umplerea gazoductului „Nabucco”.

În 2014, când este planificată finalizarea construcţiei, Iranul va putea asigura livrarea a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, a spus Ramezani.

Vocea Rusiei: Brazilia este interesată de tehnologiile ruseşti în domeniul energeticii

Brazilia este interesată de tehnologiile ruseşti în domeniul exploatării de petrol şi gaz, de asemenea energeticii nucleare paşnice, a declarat secretarul general al MAE brazilian Samuel Pinheiro Guimaraes.

Brazilia ocupă locul 5 în lume în ce priveşte zăzămintele de uraniu, iar Rusia are o experienţă imensă în domeniul tehnologiilor nucleare, a menţionat diplomatul brazilian. În curând în Brazilia se va deschide o reprezentanţă a „Gazprom”, „Roskosmos” şi „Vnesheconombanc”.

Vocea Rusiei: Guvernul Ucrainei duce compania Naftogaz la faliment

Guvernul Ucrainei, în frunte cu Iulia Timoşenko, duce în mod conştient Naftogaz la faliment, a declarat Bogdan Sokolovski, împuternicitul preşedintelui pe probleme de securitate energetică internaţională.

Potrivit UNIAN, Sokolovski a mai învinuit Guvernul de faptul că duce tratative cu Comisia Europeană privind acordarea de credit companiei Naftogaz, fără a se pune de acord cu preşedintele.

UE a declarat deja că este dispusă să găsească bani, dacă Ucraina va întreprinde reforme în complexul energetic.

Pravda: Ukraine Blindly Involved in Another Major African Oil Fight

Ukraine can find itself involved in another arms shipment scandal. This time it goes about Southern Sudan. Several Ukrainian and African media outlets reported that Ukrainian T-72 tanks had been spotted in the war-torn country. It is worthy of note that the UN introduced an embargo against the separatist state.

There is no direct evidence to prove illegal arms trafficking from Ukraine to Southern Sudan, but the news does not seem to be surprising at all. Ukraine was involved in illegal arms deals with Tamil Tigers, not to mention its affairs with Georgia. A cargo of Ukrainian military hardware was arrested in Nigeria at the end of June.

Why does Kiev have such strange partners in the arms business? Vladimir Skachko, a Ukrainian scientist of politics, said in an interview with Pravda.Ru that Ukraine had no special strategic interests in Sudan.

“We don’t need Sudanese slaves that Egyptians and Arabs used to hunt for in ancient times, nor do we need the Sudanese oil, which someone in the West is eager to obtain,” the specialist said.

The talks about the arms deals between Ukraine and Southern Sudan appeared in 2008, when Somali pirates seized the Faina vessel with a cargo of Ukrainian-made military hardware on board in September. The ship was traveling to Kenya, but it was clear that Kenya was a transit state to bring the arms to Southern Sudan.

Why would Ukraine sell its arms to separatists? First and foremost, no one else would buy the nation’s outdated, albeit modernized, hardware of the Soviet times. For example, Ukraine still has about 50,000 Soviet armored vehicles. Secondly, separatists pay cash for what they buy with no taxes and no additional attention.

“Why do you think so many arms depots either burn or explode across Ukraine during the recent three years? It’s because no one can account for what has been destroyed by the fire. It is an open secret that the fire is the primary weapon of a thief. However, what is done by night appears by day. The news about Ukrainian arms appearing in various countries will continue to emerge. The Ukrainian arms may appear in most exotic and remote locations,” Vladimir Skachko said.

As soon as the Somali pirates received their ransom for the Faina, the scandal was pushed into the background and eventually forgotten. Most likely, the Faina was not the only Ukrainian vessel which delivered arms to the rebels in Southern Sudan.

WSJ: African Nations Sign Deal for Trans-Saharan Gas Pipeline

ABUJA, Nigeria — Nigeria’s state oil company said Nigeria, Algeria and Niger signed an agreement to create a $10 billion trans-Saharan gas pipeline to ship gas to Europe.

Managing director Mohammed Barkindo said Friday the project was approved by energy ministers from the three governments.

Nigeria’s energy minister, Rilwanu Lukman, said the countries are now looking for partners for the project.

Europe currently depends on Russia for much of its gas and is seeking new sources and routes, and the European Union recently lent its support to the project.

Total SA and Eni SpA have expressed interest in joining the trans-Saharan pipeline project.

Last month, Russia’s state natural gas supplier Gazprom and Nigeria’s main oil company agreed to create a joint venture to explore and produce oil and gas in Africa’s most populous country. Gazprom’s chief in Nigeria has said the Russian firm would invest $2.5 billion in the new venture.

If Gazprom should gain control over Nigeria’s gas resources, that could strip European consumers of a possible alternative to Russian gas supplies.

It has been a difficult time for Gazprom as production is declining and the severe financial crisis is forcing it to delay the launch of major new gas fields that would supply Europe with energy.

energia.gr: Iran, Turkmenistan Plan To Build New Gas Pipeline

Iran and Turkmenistan plan to build a new pipeline for the transfer of Turkmen natural gas to the Islamic republic, the Iran Daily reports Sunday.

“Given the closeness of Turkmenistan’s gas resources to Iran’s border, a new gas pipeline is to be constructed in the near future for transferring Turkmen gas to Iran in addition to the existing Korpeje-Kurt Kui pipeline,” the paper cites Iran’s ambassador to Turkmenistan Mohammad Reza Forqani as saying to the the semi-official Fars News Agency.

Forqani said National Iranian Gas Export Co. head Seyyed Reza Kasaeizadeh met with his counterpart at Turkmenistan’s state-run Turkmengaz over the Iranain weekend, on Thursday and Friday, reports Iran Daily.

energia.gr: Cyprus Stands Firm On Turkey’s EU Energy Chapter

Cyprus Monday said it will continue to block the key energy chapter in Turkey’s European Union accession bid as long as Ankara opposes Nicosias oil exploration.

“The energy chapter cant open when Turkey tries to impede Cyprus, an E.U. member state, from utilising its own energy sources,” Foreign Minister Marcos Kyprianou told reporters.

He said Cyprus had no qualms about opening the chapter if Turkey acted like a modern state aiming to join the E.U. “But as long as it behaves like the neighbourhood bully, then certainly Cyprus cannot give its consent.”

Cyprus has protested to Brussels and the U.N. over “provocation” by Turkish naval vessels attempting to impede oil exploration off its southern coast.

Nicosia has reported several “serious incidents” last November when Norwegian vessels were harassed.

Greek Cypriot authorities on the divided island reject Turkish claims that the search for mineral wealth excludes Turkish Cypriots from enjoying the benefits.

Turkey is seen as key to the E.U. as a route to lessen dependence on unstable natural gas supplies from Russia.

The Cyprus government expects to launch a second round of hydrocarbon exploration licences for some of the 12 offshore blocks up for grabs later this year, although no specific date has been set.

Texas-based U.S. firm Noble Energy Inc. (NBL) has been granted a licence to search for oil in one of the designated blocks inside Cyprus’s exclusive economic zone off the south coast.

Cyprus has also signed delineation agreements with Egypt and Lebanon, which have agreed to mutually exploit hydrocarbon deposits that criss-cross their boundaries.

The island has been divided since 1974 when Turkey seized and occupied its northern third in response to an Athens-engineered coup in Nicosia seeking to unite Cyprus with Greece.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter