70 de milioane de euro pentru a duce gazul românesc în capitală! Autoritățile spun CÂND se va întâmpla acest lucru

2014/09/10

ZiarulNational.md

Ministrul Economiei, Andrian Candu, a declarat că gazul românesc ar putea ajunge la consumatorii din capitală la sfârșitul anului 2015 sau, cel târziu, la începutul anului 2016, suma totală a investițiilor fiind estimată la 70 de milioane de euro.

Potrivit lui Candu, pentru ca gazoductul Iași-Ungheni să fie prelungit până la Chișinău, este necesară finalizarea studiului de fezabilitate și a documentelor privind proiectarea construcției. „Studiul de fezabilitate va fi finisat în ianuarie-februarie 2015. Elaborarea documentelor de proiect durează un an de zile, dar în acest caz ele vor fi gata în cel mult 4-5 luni. Poate fi vorba de începutul anului 2016. Totuși, noi ne punem ca scop ca, până la sfârșitul anului 2015, să fie finalizată construcția gazoductului”, a declarat ministrul Economiei.

Andrian Candu mai spune că surse de finanțare vor fi identificate de la partenerii europeni și Guvernul va contribui cu suma necesară. „Este necesar acum suportul partenerilor, dar și al cetățenilor. Să nu uităm că această conductă va trece peste proprietățile oamenilor, de aceea este necesară o solidaritate națională. Să nu iasă în stradă să ceară mâine banii”, a mai afirmat ministrul.

Menționăm că UE a alocat în acest scop zece milioane de euro, ceea ce reprezintă a șaptea parte din suma investițiilor estimate.

UE susține sectorul ENERGETIC al R. Moldova cu MILIOANE DE EURO

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că R. Moldova a primit în august 11,620 de milioane de euro, care reprezintă cea de-a treia tranșă în cadrul Programului pentru Suport Bugetar pentru energie al UE.

Potrivit oficialului european, R. Moldova a realizat 80% din obiectivele propuse, iar nivelul de debursare a fondurilor în cadrul acestui Program în alte țări este de circa 40%. „În ultima lună, securitatea energetică a R. Moldova s-a bucurat de o atenție sporită. În cazul în care toate reformele vor fi aplicate, R. Moldova va primi suma maximă de 42 de milioane de euro. Este foarte important să avem acel sentiment de comunitate, R. Moldova să fie conectată la sistemul energetic european pentru a beneficia de diversificare, ceea ce asigură securitatea energetică. Alocarea acestei sume se datorează unui rezultat bun și demonstrează că R. Moldova rămâne să fie campionul Parteneriatului Estic”, a declarat Pirkka Tapiola.

Ambasadorul UE în R. Moldova a menționat, printre rezultatele obținute în dezvoltarea sectorului energetic, adoptarea Legii privind energia termică, cea privind etichetarea energetică a mărfurilor, realizarea auditelor energetice ale clădirilor pentru a asigura eficiența energetică. Referitor la restanțe, Pirkka Tapiola declarat că așteaptă mai multe progrese în adoptarea legislației, eficiența energetică, promovarea energiei regenerabile, consolidarea instituțiilor și a managementului în domeniul energetic.

La rândul său, ministrul Economiei, Andrian Candu, a mulțumit pentru suportul tehnic și financiar oferit de UE în sectorul energetic și a menționat că este cel mai de succes Program în cadrul colaborării cu UE.

Programul pentru Suport Bugetar pentru energie al UE a fost lansat în R. Moldova în 2011.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter