Nabucco

2009/07/13

Hotnews: Ankara: Cei cinci au semnat acordul interguvernamental Nabucco. Incepe cautarea furnizorilor de gaz

Premierii celor patru state europene – Austria, Bulgaria, Ungaria si Romania – si cel al Turciei au semnat luni acordul de realizare a gazoductului Nabucco. Acordul interguvernamental a fost parafat la Ankara, in cadrul unei ceremonii la care a fost prezent si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scrie AFP. De acum incepe o alta etapa importanta, in care membrii consortiului cauta furnizorii de gaze.

Potrivit premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, gazda reuniunii de luni, cadrul legal al construirii gazoductului va fi complet in momentul in care consortiul va semna acorduri separate cu toate cele cinci state participante la proiect, intr-o perioada de 6 luni. “Cu cat facem mai multi pasi, cu atat va creste interesul statelor furnizoare”, a precizat el.

Azerbaidjan – vazut de europeni ca furnizor principal

Azerbaidjanul este vazut ca principalul furnizor potential de gaz pentru conducta, urmat de Turkmenistan, Irak si Egipt. Europa nu este, insa, singura care “vaneaza” gazul azer. Liderii de la Moscova au anuntat si ei ca vor sa semneze un acord, la Baku, pentru cumpararea de gaz azer. La discutiile de luni, de la Ankara, au luat parte si premierul irakian Nouri al-Maliki, presedintele gruzin Mihail Saakasvili, un reprezentant al Azerbaidjanului si emisarul special american pentru energie in Eurasia, Richard Morningstar.

Georgia este unul dintre punctele posibile de conexiune ale gazoductului cu Irakul si Siria. Turkmenistanul, care dispune de importante zacaminte de gaz, a anuntat vineri ca vrea sa se asocieze proiectului. Europa asteapta, insa, acordul unor state cheie, precum Kazakhstan sau Uzbekistan.

Gazoductul cu o lungime de 3.300 de kilometri ar trebui sa devina functional in 2014, costurile pentru finalizarea sa fiind estimate la 7,9 miliarde de euro. Potrivit proiectului, Nabucco va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transportati din Marea Caspica pana in Austria, prin Turcia si Balcani, astfel incat sa ocoleasca Rusia.

Proiectul Nabucco este sustinut de Statele Unite si are ca tinta sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia. Un sfert din gazul natural utilizat in Europa provine in prezent din Rusia. Doua banci europene s-au declarat gata sa finanteze proiectul, insa analistii si-au exprimat deja neincrederea in capacitatea de a strange fondurile necesare unui astfel de proiect, pe timp de criza.

Turcia vrea sa adere la Uniunea Europeana, iar premierul turc a declarat ca gazoductul “va conferi tarii o pozitie importanta” in ceea ce priveste securitatea energetica a Europei si va ajuta statul in eforturile de a face parte din UE. De cealalta parte, presedintele CE a subliniat ca acest proiect “poate deschide poarta unei noi ere in relatiile dintre Turcia si UE”.

Ziare.com : Proiectul Nabucco a fost semnat

Acordul pentru construirea conductei Nabucco a fost semnat, luni, la Ankara, de primul-ministru Emil Boc, de premierii Turciei, Ungariei, Austriei si Bulgariei, precum si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Conducta este destinata transportului de gaze naturale in Europa, din Asia Centrala, ocolind teritoriul rus.

Premierul Emil Boc a declarat luni dimineata, inainte de a pleca la Ankara, ca Romania a ales sa participe la proiectul Nabucco pentru ca este extrem de important pentru securitatea energetica, dar este si unul viabil economic si mai putin costisitor, in comparatie cu alte proiecte.

“La acest proiect participa cinci tari: Turcia, Romania, Austria, Ungaria si Bulgaria. Proiectul Nabucco este un gazoduct cu o lungime de 3.296 de kilometri. Prin semnarea celor doua acte de astazi (luni n.red.) la Ankara, Romania isi exprima la cel mai inalt nivel sustinerea pentru Nabucco. El se desfasoara in regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu si este un proiect european”, a mai declarat premierul.

Emil Boc a spus ca este extrem de importanta securitatea energetica si din aceasta perspectiva Romania va participa la aceasta ceremonie de semnare.


“Trebuie sa ne diversificam sursele de transport, iar Nabucco este viabil economic, este eficient si mai putin costisitor. Sunt convins ca vor veni multi investitori si afaceristi”, a mai declarat premierul.

Luni, la Ankara, in Turcia, dupa mai bine de sapte ani de la primul acord de cooperare, semnat la Viena, pentru infiintarea unui consortiu in vederea efectuarii unui studiu de fezabilitate pentru gazoductul Nabucco, reprezentantii statelor implicate in proiect au parafa un nou acord.

Adevarul: Acordul pentru realizarea conductei Nabucco a fost semnat

România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria au semnat, astăzi, acordul interguvernamental privind realizarea gazoductului Nabucco, destinat să aducă în Europa gaze naturale din zona Mării Caspice.

În perioada următoare, va începe procesul de rezervare a capacităţii, care va stabili cât de interesaţi sunt traderii de gaze de acest proiect. După rezervarea capacităţii va fi demarat procesul de atragere a investitorilor.


30% din suma totală necesară realizării conductei, estimată în prezent la 7,9 miliarde de euro, va fi asigurată de membrii consorţiului Nabucco (în care România este reprezentată de Transgaz), iar restul de 70% vor proveni din credite.

Lucrările propriu-zise vor începe în 2011, urmând ca prima etapă a construcţiei conductei să fie gata în 2014, când gazoductul va putea transporta opt miliarde de metri cubi anual.

Etapa a doua a proiectului reprezintă majorarea capacităţii până la 31 de miliarde de metri cubi şi este estimată a fi finalizată în 2019.

România a fost reprezentată de primul-ministru Emil Boc. La ceremonie au participat şi premierul Turciei, Tayyip Erdogan; cel al Bulgariei, Serghei Stanishev; primul-ministru al Ungariei, Gordon Bajnai; cancelarul austriac Werner Faymann; preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili; premierul irakian Nuri al-Maliki, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ceremonia de parafare a acordului interguvernamental a avut loc la Ankara, la hotelul Rixos.

MoneyLine: S-a semnat acordul interguvernamental pentru Nabucco

România, alături de Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat astăzi la Ankara acordul privind construcţia gazoductului Nabucco. Conducta va aduce gaze naturale din Zona Caspică în Europa. Miza proiectului o reprezintă diversificarea surselor şi traseelor de aprovizionare. Aceasta, în condiţiile în care Rusia reprezintă principalul furnizor de gaze pentru Europa, iar Ucraina principala ţară de tranzit.

În condiţiile în care Rusia reprezintă principalul furnizor de gaze pentru Europa, iar Ucraina principala ţară de tranzit, Nabucco va transporta gaze din zona caspică până în Europa. Conducta, cu o lungime de 3.300 de kilometri va ocoli Rusia şi va tranzita Azerrbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco, semnat la Ankara, este completat de un acord tehnic. Acesta prevede ca România va beneficia de o capacitate de 2, 58 miliarde metri cubi de gaze anual. Dacă nu va folosi întreaga cantitate de gaze, România o va putea vinde.

“Proiectul Nabucco este foarte important din perspectiva securităţii energetice, atât a României, cât şi a altor state membre ale Uniunii Europene, şi din această perspectivă România va participa la această ceremonie de semnare, arătând sprijinul său fără echivoc pentru susţinerea acestui proiect atât de important şi din perspectiva diversificării surselor de transport, cât şi a hidrocarburilor”, a declarat premierul Emil Boc.

“România a ales să participe în acest proiect al cărui atu principal este viabilitatea sa economică. Nabucco este eficient şi mai puţin costisitor decât alte iniţiative promovate în regiune. Aşadar, are toate avantajele necesare petnru a atrage investitori şi furnizori şi pentru a funcţiona pe baze comerciale conform principiilor pieţei”, a mai spus Boc, menţionând că Nabucco este proiectul principal al coridorului sudic de gaze şi că materializarea sa va reprezenta un exemplu de succes al colaborării Uniunii Europene cu statele de tranzit, respectiv producătorii din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu.

Lucrările de construcţie a gazoductului sunt programate să înceapă anul viitor. Investiţia, evaluată la 8 miliarde de euro, ar urma să fie finalizată în 2014. Moscova pregăteşte, la rândul ei, construcţia unui gazoduct. South Stream va trece pe sub Marea Neagra şi va ocoli România legând Rusia direct de Bulgaria.

Erdogan: Munca nu s-a încheiat odată cu semnarea, abia începe

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, în prezenţa premierilor sau reprezentanţilor Austriei, Bulgariei, Ungariei şi României. Din partea României a participat premierul Emil Boc.

Erdogan a subliniat, înainte de semnare, că “munca nu s-a încheiat odată cu semnarea, din contră, acum începe”. “Acest acord este un rezultat foarte important, dar trebuie să recunoaştem că mai sunt multe de făcut”, a spus Morningstar.

Premierul turc a mai adaugat că Nabucco “va pune Turcia într-o poziţie importantă” în ceea ce priveşte securitatea energetică din Europa şi va ajuta ţara în eforturile sale de a se alătura UE.

Deasemenea Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o susţinere preţioasă pentru Nabucco vineri, anunţând că este gata să se asocieze. Europenii aşteaptă încă cordul unor ţări-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Boc : Azerbaijan,Turkmenistan,Kazahstan, posibili furnizori pentru Nabucco

Premierul Emil Boc a declarat luni, la Ankara, că România ia în considerare statele din zona Mării Caspice – Azerbaijan, Turkmenistan şi Kazahstan -, dar şi statele din Orientul Mijlociu ca potenţiali furnizori ai proiectului Nabucco.

“Semnarea Acordului interguvernamental pentru Nabucco demonstrează susţinerea statelor partenere la cel mai înalt nivel pentru materializarea acestui proiect important”, a declarat premierul Emil Boc la finalul ceremoniei în cadrul căreia şefii guvernelor României, Bulgariei, Ungariei, Austriei şi Turciei au semnat luni, la Ankara, Acordul pentru tranzitul gazoductului Nabucco.

Şeful Executivului de la Bucureşti a declarat că proiectul Nabucco este important din două puncte de vedere – asigurarea securităţii energetice şi viabilitatea economică. El a argumentat că proiectul Nabucco va asigura diversificarea resurselor şi rutelor de transport ale hidrocarburilor, securitatea energetică, fiind totodată mai puţin costisitor decât alte iniţiative similare promovate în regiune. “Astfel, proiectul are toate ingredientele necesare pentru a atrage investitorii şi furnizorii”, a conchis prim-ministrul român.

Boc a spus că prezenţa la evenimentul de la Ankara a lui Jose Durao Barroso, pe care l-a numit “actualul şi viitorul preşedinte al Comisiei Europene”, reprezintă un argument puternic al susţinerii UE pentru dezvoltarea proiectului Nabucco.

“România va rămâne un partener de încredere în acest proiect. Vom continua să promovăm implementarea lui pe de-o parte ca membru al UE, iar pe de altă parte în cadrul relaţiilor bilaterale cu statele furnizoare şi de tranzit”, a spus Boc.

În ceea ce priveşte furnizorii, premierul a spus, în discursul susţinut la deschiderea evenimentului, că România ia în considerare statele din zona Mării Caspice – Azerbaijan, Turkmenistan şi Kazahstan – dar şi pe cele din Orientul Mijlociu.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta până la 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual, gaz ce provine din Asia Centrală, spre UE, trecând prin Turcia şi sud-estul Europei.

În afară de premierul irakian Nuri al-Maliki, la Ankara au fost prezenţi şi preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, un reprezentant al Azerbaidjanului şi reprezentantul secretarului de stat american pentru energie Richard Morningstar.

Un sfert din gazul folosit în Europa provine în prezent din Rusia, iar un diferend între Rusia şi Ucraina – punct de tranzit esenţial -, a dus la întreruperea livrărilor spre Europa. În acest context a fost relansat în acest an proiectul Nabucco.

Nabucco, lansat în 2002, ar urma să fie funcţionabil din 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o susţinere preţioasă pentru Nabucco vineri, anunţând că este gata să se asocieze, fără a-şi lua însă un angajament mai ferm. Europenii aşteaptă încă acordul unor ţări-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Nabucco este în concurenţă cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de monopolul rusesc Gazprom şi compania italiană ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagră, urmând ca apoi să se ramifice către sudul şi vestul continentului.

Nabucco va negocia cu BEI, BERD şi Banca Mondială, pentru finanţarea proiectului

Consorţiul Nabucco anunţă că va începe negocierile oficiale cu instituţii precum Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială (IFC), dar şi cu instituţii financiare de export, pentru finanţarea gazoductului.

Potrivit datelor transmise de consorţiul Nabucco, aproximativ 30% din investiţie va fi finanţată de partenerii din consorţiu (capital propriu), iar 70% din finanţare va proveni de creditori (capital din obligaţiuni). În prima etapă, finanţarea va fi asigurată de instituţii internaţionale precum Banca Europeană pentru Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi de agenţii şi bănci care susţin exporturile diferitelor ţări furnizoare. Restul va fi asigurat de instituţii financiare comerciale.

Acţionarii Nabucco sunt RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16,67% în cadrul Nabucco Gas Pipeline International GmbH (numit în continuare NIC).

Costurile de construcţie, conform evaluării din vara lui 2008, sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

De asemenea, membrii consorţiului urmează să înceapă activităţile de marketing pentru capacitatea de transport în cadrul procesului de rezervare de capacităţi (open season) şi să finalizarea planurilor tehnice detaliate şi realizarea studiilor privind impactul social şi impactul asupra mediului.

În timpul procesului de rezervare de capacităţi, un procent de 50% din capacităţile de transport va fi oferit partenerilor din consorţiu, iar restul de 50% altor părţi.

Acordul politic dintre ţările de tranzit pentru conducta Nabucco – Austria, Ungaria, România, Bulgaria şi Turcia – a fost semnat luni, la Ankara, în Turcia. Germania nu este ţară de tranzit, prin urmare nu participă la acord, dar şi-a exprimat întregul sprijin politic.

“Finalizarea Acordului Interguvernamental reprezintă un pas important în realizarea proiectului. Gazoductul are acum un cadrul legal stabil şi poate garanta realizarea tranzitului de gaze naturale în condiţii egale şi transparente pentru toţi clienţii”, a declarat directorul general al Nabucco Pipeline Int., Reinhard Mitschek.

La rândul său, preşedintele Comitetului Executiv al Nabucco, Werner Auli, a precizat că Acordul Interguvernamental stabileşte cadrul politic şi legal pentru proiect şi că acesta “constituie o expresie puternică a angajamentului politic al tuturor ţărilor de tranzit, oferind companiei de proiect încrederea necesară pentru a duce mai departe proiectul şi pentru a opera cu succes gazoductul”.

Acordul semnat va asigura un cadrul legal stabil pentru următorii 50 de ani, tot acum stabilindu-se faptul că un procent de 50% din capacitatea gazoductului va fi rezervat pentru acţionari, restul de 50% fiind destinat altor părţi (transportatori). În acelaşi timp, Acordul Interguvernamental defineşte metodologia pentru tarifarea standard. Aceste condiţii se vor aplica timp de 25 de ani de la intrarea în operaţiune a gazoductului şi vor garanta acces în mod egal pentru toţi participanţii de pe piaţă. În consecinţă, Acordul Interguvernamental reprezintă o asigurare pentru statele ce urmează a furniza gazele naturale şi care iau în considerare vânzarea de gaze către posibilii transportatori ai Nabucco.

“Constituirea unui comitet politic (Comitetul Nabucco) va contribui la implementarea proiectului într-un mod eficient şi este destinat a servi drept sursă principală de informaţii. Acest forum va fi alcătuit din reprezentanţii ţărilor care au semnat acordul. Germania, Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Nabucco Gas Pipeline Int. GmbH vor participa în calitate de observatori. Următoarele etape ale proiectului Nabucco includ atât finalizarea unor acorduri precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzând planificarea tehnică detaliată, cât şi evaluările privind impactul social şi de mediu. În paralel, consorţiul Nabucco va începe negocieri cu băncile şi va urmări comercializarea capacităţilor de trasport în cadrul procesului de rezervare de capacităţi (open season)”, spun reprezentanţii OMV.

Gazoductul Nabucco, un proiect de care se vorbeşte de mai bine de 10 ani

Nabucco este primul gazoduct care va lega regiunile cele mai bogate în gaze naturale din lume – regiunea Mării Caspice, Orientul Mijlociu şi Egiptul – de pieţele europene de gaze naturale. Se preconizează ca cererea de gaze naturale la nivel european să creacă semnificativ în următoarele două decenii, în timp ce producţia de gaze naturale în Europa este în scădere. În jurul Europei sunt disponibile rezerve enorme de gaze naturale, dar provocarea o reprezintă transportul gazelor către consumatori. Gazoductul porneşte de la graniţa răsăriteană a Turciei, traversează Bulgaria, România şi Ungaria, ajungând la Baumgarten, lângă Viena, într-unul dintre cele mai importante centre de gaze naturale din Europa Centrală. Odată finalizat, gazoductul cu o lungime de 3.300 de km va avea o capacitate anuală de 31 miliarde metri cubi gaze.

Ideea conductei a apărut în anii ’90, de când s-a construit conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, care traversează Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, prin care se aduce petrol din Republica Azerbaidjan direct la Marea Mediterană şi care este încărcat în vapoare, fiind adus în Europa, ocolind Rusia.

Denumirea exactă a conductei Nabucco a fost hotărâtă undeva în 2002, după ce membrii consorţiului de atunci au participat la spectacolul de operă “Nabucco”, de Giuseppe Verdi.

În octombrie 2002, a fost încheiat acordului de cooperare în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru construirea gazoductului Nabucco, semnat de Botaş, Bulgargaz, MOL, Transgaz şi OMV. În 2005, a fost înfiinţată compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH şi, totodată, a fost finalizat studiul de fezabilitate.

Doi ani mai târziu, în 2007, a fost numită compania britanice Penspen pentru a prelua rolul de inginer din partea proprietarului şi managementul proiectului.

În februarie 2008, compania RWE din Germania se alătură consorţiului Nabucco în calitate de al şaselea partener.

Anul trecut, în luna iulie, a fost finalizat studiul de piaţă în vederea pregătirii pentru rezervarea de capacităţi (marketingul pentru capacitatea conductei), care a confirmat existenţa unei cereri puternice.

În aprilie 2009, a avut loc delegarea planificării tehnice către companii locale de inginerie din cele cinci ţări Nabucco – Austria, Ungaria, România, Bulgaria şi Turcia. În iulie 2009, s-a semnat Acordul Interguvernamental la Ankara, care asigură un cadru legal stabil pentru tranzitul gazelor naturale.

Principalele obiective strategice ale Nabucco sunt: deschiderea unui nou coridor de alimentare pentru Europa, creşterea rolului de tranzit al ţărilor participante de-a lungul rutei, contribuţia la securitatea aprovizionării pentru toate ţările partenere, precum şi consolidarea rolului sistemului de gazoducte.

Inginerul proprietarului a fost deja angajat la finele lui 2007 şi planificarea detaliată este pe cale de a fi realizată. Construcţia va începe în 2011, iar primele gaze naturale vor trece prin conductă în 2014.

Lungimea gazoductului este de aproximativ 3.300 km, având punctul de pornire la graniţa turco-georgiană şi, respectiv, iraniano-turcă, trecând spre Baumgarten prin următoarele secţiuni din ţările partenere: Turcia (2000 km), Bulgaria (400 km), România (460 km), Ungaria (390 km) şi Austria (46 km).

Construcţia va avea nevoie de 200.000 de conducte, necesitând două milioane de tone de oţel.

Ziarul Financiar: UPDATE: Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco a fost semnat. Aflati de ce se numeste Nabucco

Premierii Romaniei, Turciei, Ungariei, Austriei si Bulgariei au semnat la Ankara acordul interguvernamental pentru construirea conductei Nabucco, destinata sa aduca gaze naturale in Europa din Asia Centrala, ocolind teritoriul rus.

Documentul a fost semnat si de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

La ceremonie au participat ca observatori reprezentantii Germaniei (implicata in realizarea proiectului), statelor din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, Statelor Unite, Federatiei Ruse, Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii (BEI) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului.

Pregatirile pentru proiectul Nabucco au inceput in februarie 2002, cand au avut loc primele discutii dintre compania austriaca OMV si compania turca BOTAS. In iunie 2002, cinci companii – OMV, MOL, Bulgargaz, Transgaz si BOTAS – au semnat un protocol de intentie privind construirea conductei Nabucco, acesta urmat fiind de o intelegere de cooperare in octombrie 2002.

Numele Nabucco a venit de la opera cu acelasi nume scrisa de Giuseppe Verdi, cei cinci membri care au semnat acordul ascultand aceasta piesa la Opera din Viena inainte de intalnirea care a avut loc in acelasi oras, conform site-ului oficial al proiectului. Dupa ce membrii Consortiului au ascultat piesa de opera, acestia au avut discutii privind numele pe care proiectul ar trebui sa il poarte, toti membrii fiind de acord ca Nabucco este un nume perfect pentru conducta.

Novinite: Bulgaria Signs Nabucco Gas Pipeline Construction Deal

Bulgaria Signs Nabucco Gas Pipeline Construction Deal: Bulgaria Signs Nabucco Gas Pipeline Construction Deal
Turkey’s prime minister Recep Tayyip Erdogan (L), the President of the European Commission, Jose Manuel Barosso (C) and President of Georgia Mikhail Saakashvili (R) arrive for a meeting for Intergovernmental agreement on Nabucco. Photo by EPA/BGNES

Bulgaria PM Sergey Stanishev signed an agreement Monday along with four other countries to construct the Nabucco natural gas pipeline.

Turkey, Romania, Hungary and Austria also signed the agreement at a meeting in Ankara.

Turkey’s Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said deal was an “historic moment”, cited by the BBC.

Once completed, the Nabucco pipeline line will bring up to 31 billion cubic metres of gas a year from the Caspian and the Middle East across Turkey and into Europe. The preliminary completion date is 2014.

It will give an alternative energy supply to Russia, which already meets 30% of Europe’s gas needs.

But much still remains to be agreed on, not least where the gas will come from.

The five countries, Turkey, Romania, Bulgaria, Hungary and Austria, have been working on the Nabucco project with the European Commission for seven years now.

Following the signing, Erdogan said that the legal framework for the construction of the pipeline would now be agreed within six months.

“The more steps we take [on realising the project], the more the interest of supplier countries will grow,” he said.

Azerbaijan will be the main source of Nabucco’s gas when the pipeline is opened, due by 2014.

However, two weeks ago, the country agreed to sell some of its gas to Russia, a move many understood as a warning to the Nabucco partners to sort out their differences or look elsewhere.

Iran, Iraq, Kazakhstan, Turkmenistan and Egypt are all considered potential suppliers to Nabucco in the longer term.

Meanwhile, Russia is planning two of its own new gas pipelines to Europe, the Nord Stream, which will run direct from Russia to Germany under the Baltic Sea, and the South Stream, which will run from southern Russia under the Black Sea to Bulgaria.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter