revista presei 8 iulie

2009/07/08

Saduokas Meraliev este noul director general executiv al grupului Rompetrol, benzinariile grupului se vor numi Litro

Noul director general executiv al grupului Rompetrol este Saduokas Meraliev, care il inlocuieste in functie pe omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vandut catre KazMunayGas participatia pe care o mai detinea la Rompetrol Group, potrivit NewsIn. Acesta a detinut pana in prezent functia de director general adjunct al companiei.

Meraliev lucreaza din mai anul trecut in cadrul companiei si are peste 30 de ani de experienta in acest domeniu, lucrand in companii internationale precum Chevron.

“Dinu Patriciu va ramane in componenta consiliului director. Scopul nostru este sa conducem compania prin Consiliul de Administratie”, a declarat marti Kairgeldy Kabyldin, presedintele KazMunayGas, in cadrul unei conferinte de presa la Constanta.

„Nu intentionam sa disponibilizam personalul din productie. Lucrul cel mai important este conducerea si reducerea cheltuielilor, mai ales cele legate de afacerile care nu sunt activitatea principala a grupului”, a adaugat presedintele KazMunayGas.

Viitoarele benzinarii Rompetrol se vor numi “Litro”

KazMunaiGaz va schimba denumirea viitoarelor benzinarii ce vor fi construite de grup din Rompetrol in “Litro”, a declarat Saduokas Meraliev.

“A fost o decizie a managementului, bazata pe un studiu al consultantului. Benzinariile vechi isi vor pastra brandul, insa si cele vechi care acum se cheama Rompetrol, dar care vor fi modernizate, isi vor schimba denumirea in Litro”, a spus Saduokhas Meralyiev.

Rompetrol Downstream opereaza peste 900 de statii, in 13 tari, dintre care peste 450 de benzinarii se afla in Romania.

Romania ar putea semna un acord cu Ungaria si Austria pentru infiintarea unei burse de energie

Romania ar putea semna, in septembrie, un acord cu Ungaria si Austria in vederea infiintarii unei burse regionale de energie, a anuntat ministrul economiei, Adriean Videanu. “Sper ca la inceputul lui septembrie sa semnam acordul trilateral cu Ungaria si Austria, astfel incat Romania sa intre intr-o piata regionala a energiei”, a spus Videanu.

Ministrul economiei a mai spus ca pana la sfarsitul anului va fi stabilita locatia pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare. Initial, Videanu a spus ca locatia va fi stabilita in septembrie. “In luna septembrie, vom definitiva exact locatia in care se va construi aceasta centrala nucleara. In acest moment avem doua variante, una din ele fiind judetul Sibiu”, a declarat in martie ministrul economiei. Cea de-a doua centrala nucleara a Romaniei va deveni functionala cel mai devreme in anul 2017, iar pentru construirea ei este nevoie de aproximativ sapte – opt miliarde de euro, bani ce ar urma sa vina in urma unui parteneriat public-privat.

Tot pana la sfarsitul anului va fi aleasa si locatia pentru cea de-a doua hidrocentrala de pe Dunare. sursa: Hotnews

KasMunayGaz promite sa plateasca datoriile Petromidia

KasMunayGaz promite sa plateasca datoriile Petromidia
Compania KazMunayGaz negociaza cu un consortiu de banci internationale pentru a putea plati datoriile rafinariei Petromidia, a declarat, la Constanta, presedintele KazMunayGaz, Kayrgeldy Kabyldin, la aniversarea a 30 de ani de la pornirea primei instalatii la Petromidia.

Acesta a precizat insa ca vor fi diminuate costurile de productie si cele ale diviziilor Rompetrol care nu corespund profilului companiei kazahe.

Totodata, presedintele HMG a prec izat ca, pe termen, scurt nu intentioneaza sa vanda din participatia pe care o detine la Rompetrol, dar, daca va primi propuneri interesante, poate lua in calcul si aceasta varianta.sursa: Ziare.com

Kazahii ar putea vinde Rompetrol

KazMunaiGaz (KMG), acţionarul unic al grupului Rompetrol după ce a preluat de la Dinu Patriciu şi restul titlurilor de 25%, ia în calcul ca, în viitor, să vândă o parte din acţiuni.

„Nu avem în plan să vindem acţiuni din grupul Rompetrol imediat, dar tot ce se cumpără se poate şi vinde. Dacă nu vom primi oferte bune pentru un parteneriat de investiţii sau împărţire a riscurilor, suntem gata să studiem şi această posibilitate – aici putem include şi vânzarea sau cedarea unei participaţii din Rompetrol, dar nu pe termen scurt”, a declarat ieri, la Petromidia, preşedintele KMG, Kairgeldy Kabyldin.

El a anunţat înlocuirea lui Dinu Patriciu din funcţia de director general executiv al grupului Rompetrol cu kazahul Saduokhas Meraliyev, fost director general adjunct. Patriciu va rămâne membru în Consiliul de Administraţie. În ceea ce priveşte obligaţia de a plăti anul viitor datoriile la stat de circa 600 milioane de euro

, transformate în obligaţiuni la privatizarea Petromidiei, el a adăugat că KMG se află în discuţii cu un consorţiu de bănci pentru a atrage finanţare.

Brandul se schimbă în Litro

Compania

a dezvoltat un nou brand de benzinării, Litro, care va fi aplicat şi celor patru staţii ce vor fi construite pe Autostrada Soarelui. „Toate benzinăriile noi vor avea brandul nou, Litro. După modernizare, şi cele vechi vor purta acest nume”, a declarat noul CEO al grupului Rompetrol, Saduokhas Meraliyev. sursa: EVZ

Rompetrol Holding devine DP Holding

Omul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul Rompetrol Holding, va schimba numele companiei in DP Holding, pentru a nu se crea confuzie cu Grupul Rompetrol, vandut anul trecut catre KazMunaiGaz din Kazahstan, informeaza NewsIn. “Pentru a nu crea confuzie cu Grupul Rompetrol voi schimba denumirea Rompetrol Holding in DP Holding din acest an. Avocatii mei se ocupa acum de acest lucru. Sediul holdingului va ramane in Elvetia”, a explicat Dinu Patriciu.

Potrivit omului de afaceri, Rompetrol Holding are in prezent pana in 10.000 angajati, dintre care 1.100 de angajati apartin trustului sau de presa, Adevarul Holding. The Rompetrol Group a facut parte din Rompetrol Holding pana in august 2007, cand Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. Pe 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor si restul de 25% din actiuni. sursa: Ziua

Patriciu nu pleacă din Rompetrol

Noul director general al Rompetrol este Saduokhas Meralyiev, fost director general adjunct al companiei.

Acesta a preluat ieri funcţia deţinută de Dinu Patriciu, care a vândut luna trecută restul de 25% din companie către KazMunaiGaz. Totuşi, Patriciu nu părăseşte compania, ci va rămâne membru al Consiliului de Administraţie.

Mai mult, Patriciu a declarat că unul dintre scopurile tranziţiei este să se ajungă la un management românesc. „Îmi pun experienţa în slujba companiei”, a explicat Patriciu, adăugând că, în calitate de membru al CA, va încerca să păstreze cultura de corporaţie a companiei.

Referitor la datoriile pe care KazMunaiGaz trebuie să le achite în 2010, în contul obligaţiunilor emise la privatizarea rafinăriei Petromidia, preşedintele Kairgeldy Kabyldin, a declarat: „Va trebui să plătim aceste datorii.” sursa: Adevarul

Kazahii mai au încă bani de dat: Plătim datoriile şi facem angajări

Numirea lui Saduokhas Meraliyev în poziţia de nou CEO al grupului Rompetrol, un alt program de restructurare, de tăiere de costuri, refinanţarea datoriilor de circa 850 mil. $ şi plata acestora, inclusiv a emisiunii scadente în 2010, an în care proprietarii kazahi vor lua şi decizia dacă delistează sau nu Petromidia de pe Bursă. Acestea sunt direcţiile în care se va îndrepta Grupul Rompetrol după plecarea lui Dinu Patriciu de la conducerea afacerii vâdute câtre KazMunaiGaz.

Patriciu rămâne membru în Consi­liul de Administraţie al Grupului, fiind, de altfel, singurul român parte din această structură. Ieri, omul de afaceri, care a ales să-şi dedice timpul investiţiilor în imobiliare, media sau energie alternativă, a spus că managementul Rompetrol va reveni românilor în scurt timp. “Am acceptat să rămân membru în CA ca să contribui alături de acţionarul unic la dezvoltarea companiei. Rompetrol va fi condusă prin CA, iar managementul executiv va redeveni foarte repede, probabil, românesc, atâta vreme cât se află acest activ în România”, a declarat ieri Dinu Patriciu.

Acesta a adăugat că este nevoie de o perioadă de integrare a structurilor între Rompetrol şi KazMunaiGaz. “Am fost naşul Petromidia, iar Alexandru Nicolcioiu a fost părintele. Am acceptat să rămân membru în CA, pentru că nu-ţi laşi copilul pe drumuri”, a mai spus Patriciu.

Kazahul Saduokhas Meraliyev, până acum director general adjunct în grupul Rompetrol, începe un mandat estimat la cel puţin un an şi jumătate, în care va trebui să optimizeze în scurt timp echipa de management, să restructureze companiile membre şi să micşoreze costurile. Noul director executiv al grupului Rompetrol, Saduokhas Meraliyev, lucrează de circa un an şi jumătate în Rompetrol.

Preşedintele KazMunaiGaz, Kabyldin Kairgeldy, a spus că Rompetrol îşi va plăti datoriile, compania lucrând la restructurarea acestora. “Ducem negocieri, în acest sens, cu alte bănci internaţionale”, zice acesta.

Şeful KazMunaiGaz a adăugat că noul CEO al Rompetrol are ca mandat optimizarea managementului de top pentru a-i creşte eficienţa, diminuarea cheltuielilor, aşa cum şi KazMunaiGaz a făcut, reducându-şi cu aproximativ 40% costurile de producţie, şi eliminarea afacerilor care nu se leagă de profilul grupului.

Rompetrol şi-a amânat, pentru moment, planul de achiziţie a unei rafinării şi nu intenţionează să vândă Dyneff. A închis businessul din Albania şi ia în calcul vânzarea reţelelor din alte ţări. Potrivit noului CEO, grupul nu va concedia, ci, dimpotrivă, va angaja 300 de oameni în acest an. Investiţiile vor fi de aproximativ 100 mil. dolari. Totodată, KazMunaiGaz nu exclude, pe termen mediu sau lung, vânzarea unei participaţii deţinute la grupul fondat de Dinu Patriciu.

La împlinirea a 30 de ani de la deschiderea primei instalaţii la Petromidia, omul de afaceri Dinu Patriciu, ultimul proprietar român al rafinăriei, îşi face ieşirea din piaţa petrolieră. Miliardarul român, despre care se spune că şi-a sporit averea cu peste 1,5 miliarde dolari, prin vânzarea, acum doi ani, a 75% din acţiunile Petromidia grupului kazah KazMunaiGaz, a anunţat ieri că iese complet din piaţa petrolieră şi nu mai este interesat de companii petroliere, deşi primeşte zilnic propuneri de investiţii. Unele propuneri vizează achiziţia de bănci, însă Patriciu spune că nu este interesat.

Omul de afaceri intenţionează să schimbe numele Rompetrol Holding Elveţia în DP Holding, pentru a evita confuzia cu numele Grupului Rompetrol, controlat în prezent 100% de compania de stat de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunaiGaz. DP Holding are la ora actuală cinci angajaţi, unul dintre aceştia fiind Obie Moore (fostul managing partner al Salans Bucureşti – n.red.). Compania sa controlează firme şi fonduri de investiţii care au circa 10.000 de angajaţi, numai Adevărul Holding având aproximativ 1.100 de salariaţi. Investiţiile în energie sunt în producţia de turbine eoliene în Olanda şi de folii solare, în Anglia. Marexin, compania care face explorare în Marea Neagră, va face investiţii de 30 milioane de dolari în acest an.

Patriciu spune că a ales să vândă datorită oportunităţilor de achiziţii de pe piaţă. “Acum, pe bursa din Londra, discounturile la fondurile de investiţii în imobiliare sunt şi de 90%”, a declarat acesta.

Potrivit lui Patriciu, vânzarea pachetului de 25% a durat circa trei săptămâni, perioadă în care a lucrat cu un avocat in house, în timp ce kazahii i-au avut ca reprezentanţi pe Nortorn Rose. Algoritmul era stabilit încă de la renunţarea la pachetul majoritar de 75%, în funcţie de anumite condiţii, dar omul de afaceri nu a oferit informaţii. Despre managerii din Rompetrol, Dinu Patriciu a explicat că nu ia pe nimeni cu el, pentru că nu ar putea face asta grupului, fiind decizia fiecăruia în parte. sursa: Business Standard

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter