revista presei 6 iulie

2009/07/06

Companiile din industria petrolieră, în topul fraudelor fiscale

În primele cinci luni ale anului, Garda Financiară a descoperit un prejudiciu de 136 milioane de lei, prin neplata taxelor la buget de către firmele din domeniul petrolier

Înainte să înceapă campania masivă împotriva evaziunii din panificaţie, unde vor fi angrenaţi 80% din angajaţi, comisarii Gărzii Financiare au finalizat o serie de controale în domeniul produselor accizabile – alcool şi băuturi alcoolice, uleiuri minerale, tutun şi ţigarete.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Financiară (ANAF), în primele cinci luni din an, Garda Financiară a desfăşurat circa 70.000 de acţiuni de control “operativ şi inopinat”, soldate cu 51.000 de sancţiuni. Cel mai mare prejudiciu din neplata taxelor şi impozitelor – în valoare de 136 milioane lei – constatat de comisarii Gărzii Financiare s-a înregistrat în domeniul importului, producţiei şi comercializării petrolului şi carburanţilor.

Pe locul al doilea se află agenţii din domeniul comerţului cu cereale, produse de morărit şi panificaţie, unde inspectorii au identificat un prejudiciu de 77 milioane de lei. În total, sumele colectate la buget în urma controalelor s-au ridicat la 145 milioane de lei. sursa: Gandul

Flutur: Ministrul Economiei a anuntat ca Romania poate obtine 1,8 miliarde de euro pentru emisia de CO2

Primele doua centrale de cogenerare vor fi construite la Casa Presei si in Pipera. In teritoriu, realizarea noilor centrale va presupune un joint-venture intre municipalitati si Romgaz cu ajutorul Gazprom.

Vanzarea a 60% din drepturile pentru emisia de CO2, convenite in urma Protocolului de la Kyodo, ar putea aduce Romaniei 1,8 miliarde de euro, bani ce ar urma sa fie folositi pentru reabilitarea centralelor termice, a declarat, luni, vicepresedintele Partidului Democrat Liberal, Gheorghe Flutur, invocand declaratiile facute in Biroul Permanent National de ministrul Economiei, Adrian Videanu, informeaza NewsIn.

“Ne pregatim pentru sezonul rece, am discutat si astazi in coalitie despre reabilitarea centralelor termice, iar o sursa de finantare va fi vanzarea drepturilor pentru 150 milioane tone de dioxid de carbon (echivalentul a 60% din cota de 250 milioane de tone de CO2 ce revine Romaniei – n.red)”, a explicat Flutur.

Gazprom ar putea primi parte din banii obtinuti din vanzarea CO2

La jumatatea lunii iunie, ministrul Economiei declara, la Suceava, ca asigurarea termoficarii in municipiile unde exista centrale termo-electrice (CET) ar putea fi realizata prin construirea unor centrale de cogenerare in urma unui joint-venture intre primarii si Romgaz. La acel moment, oficialul preciza ca “in acest sens, o asociere cu Gazprom poate sa constituie un suport extraordinar pentru realizarea de joint-ventures la nivelul municipalitatilor pentru cogenerarea de inalta eficienta” in conditiile in care Protocolul de la Kyodo prevede ca “banii pot fi utilizati pentru a sprijini comunitatile locale in ideea de a realiza această cogenerare”. In urma cu doua saptamani, presedintele organizatiei judetene Galati a Partidului Democrat, Mircea Toader, anunta ca primele doua centrale de acest fel vor fi construite la Bucuresti. “Suntem in colaborare cu firma americana reprezentanta in Romania. La RADET va fi creata prima entitate in asociere/participatie – un producator de pana la 75 de megawati. Cele două entitati care se fac, una la Pipera si una la Casa Presei, asigura cam 20% din necesarul termic pe zona de nord. In ceea ce priveste necesarul de energie electrica, poate sa produca si 300 de megawati. Centrala de 80 de megawati e deja in executie, pe riscul lor, bineinteles. Turbinele fac parte dintr-un grup care va fi la Casa Presei. Sistemul se va extinde. Intentia este de a intra pe piata cam cu 2.500 de megawati. La Bucuresti, e studiul de fezabilitate facut si in maximum un an de zile vor fi functionale”, a explicat Toader. Tehnologia folosita pentru centrala de cogenerare, inventata de un roman din America Seful PD Galati preciza ca avantajul unor astfel de centrale este functionarea la presiune redusa. “Exista o tehnologie foarte moderna, preluata din sectorul militar american. Se numeste centrală de cogenerare de inaltă eficienta, este pe gaz, iar avantajul e ca merge la o presiune foarte scazuta. Noutatea este ca, in aval de turbina pe gaz, e un motor cu pistoane cap in cap. Consumul specific este la 25% din consumul normal, iar randamentul intre 80 si 100%, cu o gama foarte larga de productie. Pe langa energie electrica si termică, produce si patru metri cubi de apa pe ora. Costul unui megawatt ajunge in jur de 25 de dolari, deci sub pretul din sistemul hidro. Inventatorul este un roman din America”, a adaugat Toader. sursa: Ziua

Primul pas concret din istoria Nabucco

Acordul interguvernamental între ţările care participă la construcţia gazoductului va fi semnat la 13 iulie, la Ankara, cu o întârziere de mai bine de un an. Încheierea acordului în această lună ar putea face posibilă demararea lucrărilor în 2011 şi finalizarea primei etape a proiectului în 2014.

Acţionarii consorţiului care va dezvolta proiectul Nabucco au stabilit, în sfârşit, data la care va fi semnat acordul interguvernamental dintre reprezentanţii ţărilor implicate, respectiv România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria.

Documentul va fi parafat la data de 13 iulie, a declarat, pentru „Adevărul”, ministrul Economiei, Adriean Videanu, confirmând informaţiile neoficiale publicate de Reuters la finele săptămânii trecute.

Stabilirea termenului de semnare a acordului a stat în mâna oficialilor turci, care au dat fiori partenerilor din Nabucco în momentul în care au declarat că analizează propunerea Rusiei de a se alătura proiectului South Stream, considerat concurent al conductei europene.

Marea problemă: Turcia

Timpul a devenit cel mai mare inamic al proiectului Nabucco, în condiţiile în care Rusia, în ultima vreme, a accentuat vizibil ritmul proiectelor care vor adânci dependenţa Europei de gazele sale. Ultima mutare a Moscovei a fost invitaţia lansată joia trecută guvernului de la Ankara de a se alătura South Stream.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a declarat, vineri, că proiectul Nabucco rămâne „principala prioritate“ pentru Turcia. El a adăugat, însă, că cele două proiecte nu sunt în competiţie şi ambele pot servi intereselor europene.

Fără Turcia, stat care va găzdui jumătate din lungimea conductei, proiectul Nabucco nu are absolut nicio şansă. Astfel că ţara de la malurile Bosforului a încercat să joace această carte, cerând partenerilor din consorţiul Nabucco dreptul la 15% din gazele care urmează să fie transportate prin conductă, propunere respinsă categoric. Videanu a mai spus că situaţia a fost soluţionată, însă nu are detalii în acest sens.

Surse din consorţiu ne-au declarat că oraşul unde se va semna acordul, respectiv Ankara, a fost ales tocmai pentru a arăta importanţa Turciei în acest proiect, deşi Austria este cea care deţine şefia consorţiului.

Goana după bani şi gaze

Acordul interguvernamental ar fi trebui încheiat încă de acum un an. Iarna trecută, Comisia Europeană şi-a pierdut răbdarea şi a cerut tranşarea subiectului până la mijlocul acestui an.

Imediat după parafarea documentului, va fi deschisă procedura de rezervare a capacităţii (open-season), care va dura circa şase luni. O zecime din capacitate va rămâne liberă pentru contractele pe termen scurt, iar restul se va împărţi 50% pentru ţările din consorţiu şi 50% pentru traderii de gaze.

Apoi începe goana după finanţare. Costurile totale sunt estimate la 7,9 miliarde de euro, dar, în condiţiile actualei crize, ar putea scădea, ne-au mai spus reprezentanţii Nabucco. Circa 30% din finanţare va fi asigurată de consorţiu, iar restul vor fi credite. O altă problemă ar putea fi lipsa interesului pentru Nabucco al ţărilor furnizoare de gaze, în contextul în care, în ultima vreme, nu i s-au dat prea multe şanse de reuşită acestui proiect.

Potrivit ultimei planificări, lucrările propriu-zise pentru construcţia conductei vor începe în 2011, iar prima livrare de gaze va avea loc în 2014. Capacitatea iniţială va fi de opt miliarde de metri cubi pe an, iar extinderea la maximul de 31 de miliarde de metri cubi este estimată pentru anul 2019.sursa: Adevarul

Gazoductul Nabucco, un proiect despre care se vorbeşte de mai bine de 10 ani

Ideea conductei care va transporta gaz din regiunea Mării Caspice şi din Orientul Mijlociu către piaţa europeană, cunoscută ulterior sub denumirea Nabucco, a apărut în anii ’90, acordul politic pentru construirea acestui gazoduct urmând să se semneze pe 13 iulie, la Ankara.

Foto 1 (din 1)

În anii ’90 a apărut ideea acestui proiect grandios, de când s-a construit conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, care traversează Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, prin care se aduce petrol din Republica Azerbaidjan direct la Marea Mediterană şi care este încărcat în vapoare, fiind adus în Europa, ocolind Rusia.

Denumirea exactă a conductei Nabucco a fost hotărâtă undeva în 2002, după ce membrii consorţiului de atunci au participat la spectacolul de operă “Nabucco”, de Giuseppe Verdi.

Din consorţiul Nabucco fac parte, în prezent, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Nabucco are scopul de a conecta şi valorifica rezervele promiţătoare de gaze naturale din Zona Mării Caspice şi Orientul Mijlociu, cu pieţele europene.

Iniţial, cinci companii au semnat în data de 11 octombrie 2002 la Viena, un Acord de cooperare privind înfiinţarea unui “Consorţiu” în vederea efectuării unui “Studiu de Fezabilitate” privind crearea unei rute complet nouă de transport a gazelor naturale din zonele de producţie mai sus menţionate, prin construirea unei conducte pe teritoriul celor cinci ţări şi care să aibă ca punct de plecare graniţele Turciei cu Georgia şi Iran, iar ca punct final nodul Baumgarten din Austria (nod important în care sunt colectate gazele ruseşti care sunt tranzitate către vestul Europei. De asemenea, se va lua în calcul legarea la conducta de transport şi a altor surse de gaze disponibile din zonă, (Siria, Irak, Egipt ). Celor cinci companii li s-a alăturat şi RWE din Germania, în cursului anului 2008.

Începerea construcţiei pentru Nabucco, care ar trebui să ocolească Rusia prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, este programată să înceapă la sfârşitul lui 2010 şi ar trebui să se încheie în 2013. Costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde de dolari la 12 miliarde de dolari, în prezent.

Lungimea conductei este de circa 3.000 km, din care 457 km vor trece pe teritoriul României.

Nabucco are o capacitate prevăzută de opt miliarde de metri cubi de gaz anual, ţările furnizoare urmând să fie în primă fază Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru ca Nabucco să ajungă la capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai 2009 un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco.

Problema finanţării proiectului Nabucco, ale cărui costuri aproape s-au dublat de la estimările iniţiale, va fi decisă în prima jumătate a acestui an, după cum a declarat directorul de proiect Reinhard Mitschek în cadrul unei conferinţe de la Baku, la începutul lunii iunie 2009, potrivit RIA Novosti.

“Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a dat deja acordul de finanţare a 25% din costul proiectului. Mai mult, ne-am adresat Comisiei Europene pentru a scuti 50% din taxele pentru statele de tranzit pe teritoriul cărora va trece gazoductul. De asemenea, a fost anunţată deschiderea ‘sezonului’ de umplere a conductei cu gaz”, a declarat el, referindu-se la oferte de participare la aprovizionarea gazoductului. “Deja au venit multe cereri din diferite ţări pentru aprovizionarea conductei”, a spus el atunci.

Mitschek a precizat că, pentru prima etapă, pentru ca proiectul să fie rentabil, sunt suficiente 8-10 miliarde de metri cubi pe an, apoi se intenţionează majorarea acestui volum până la 20 miliarde metri cubi şi ulterior până la 65 miliarde metri cubi.

Proiectul concurent Nabucco este gazoductul South Stream. Acest gazoduct ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, de unde se va împărţi într-o aripă Nord-Vest spre Austria şi una sudică, spre Grecia şi Italia.

Surse diplomatice şi din domeniul energetic au confirmat vineri pentru NewsIn că acordul politic pentru construcţia gazoductului Nabucco se va semna la Ankara, în Turcia, pe 13 iulie, negocierile fiind încheiate în acest moment pentru proiectul european care ar urma să fie o alternativă la gazele ruseşti. Vineri dimineaţă, agenţia Reuters a publicat un material în care cita surse diplomatice din Turcia şi UE care au avansat această dată ca fiind cea stabilită pentru semnarea acordului interguvernamental. sursa: www.money.ro

Depozitul de gaze construit de GDF SUEZ cu Salrom ar putea fi operaţional din 2012

Depozitul de gaze pe care GDF SUEZ îl va construi în colaborare cu Societatea Naţională a Sării (Salrom) la Ocna Mureş va avea o capacitate de depozitare de 200 milioane metri cubi gaze şi ar putea fi operaţional în 2012-2013, au declarat luni reprezentanţii Salrom Agenţiei NewsIn.

Foto 1 (din 1)

„Posibilitatea de stocare a acestui depozit este de circa 200 milioane metri cubi gaze şi va fi alcătuit din cinci caverne saline. În prezent, se analizează dacă aceste caverne existente se pretează la depozitarea de gaze, pentru că ele nu au fost create în acest scop. Dacă totul merge conform planului, atunci, din punct de vedere tehnic, depozitul de gaze ar putea fi operaţional din 2012-2013”, au afirmat, pentru NewsIn, reprezentanţii Salrom.

Potrivit acestora, în prezent se aşteaptă rezultatele studiului caracteristicilor fizico-mecanice şi geo-morfologice ale zăcămintelor de sare de la Ocna Mureş, în urma analizei mostrelor de sare preluate de aici şi analizate în Franţa.

În mai 2007, Societatea Naţională a Sării şi Gaz de France au semnat un Memorandum care stabilea termenii şi condiţiile în care cele două părţi colaborează, pentru a analiza posibilităţi de a face depozite de gaze. În baza acestui Memorandum, în 2008 şi în 2009 s-au făcut nişte măsurători cavernometrice, pentru a stabili forma şi dimensiunile cavernelor rezultate în urma exploatării sării în soluţie în Câmpul Războieni de la Ocna Mureş.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, la 26 mai Agenţiei NewsIn, că acest depozit urma să aibe o capacitate de 500 milioane mc gaze.

În România, GDF SUEZ deţine 51% din Distrigaz Sud, companie privatizată în mai 2005. La nivel internaţional, grupul GDF SUEZ este prezent în toate ramurile sectorului energetic: gaze naturale, electricitate, energie regenerabilă, energie nucleară. În 2008, veniturile grupului au depăşit 83,1 miliarde euro.

Societatea Naţională a Sării este singurul producător autorizat de sare din România şi se află sub autoritatea Ministerului Economiei. Obiectul principal de activitate îl constituie exploatarea şi comercializarea sării şi a substanţelor nemetalifere (calcar, mică, grafit, feldspat), cât şi promovarea turismului de tratament şi agrement în saline. Societatea administrează şapte exploatări, la: Ocna Mureş, Ocna Dej, Târgu Ocna, Râmnicu Vâlcea, Slănic Prahova, Cacica şi Praid. sursa: www.money.ro

GDF SUEZ Energy România şi-a înfiinţat o companie, pentru a evita concedierile colective

Distribuitorul de gaze GDF SUEZ Energy România, fostul Distrigaz Sud, şi-a înfiinţat o companie, Distrigaz Confort SRL, pentru a evita concedierile colective, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Gaz-România, Eugen Luha.

Foto 1 (din 1)

Potrivit datelor transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la solicitarea Agenţiei NewsIn, compania Distrigaz Confort SRL este deţinută de SC GDF SUEZ ENERGY ROMÂNIA SRL (99,0%) şi SC GDF SUEZ ENERGY SOUTH EAST EUROPE SRL (1,0%). Distrigaz Confort SRL a fost înregistrată la 30 iunie 2009 şi are un capital social subscris de 10.000 lei, integral vărsat. Obiectul de activitate al companiei constă în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat, repararea aparatelor electronice, electrice şi optice, instalarea maşinilor industriale, lucrări de instalaţii electrice, precum şi cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii.

Administratorul Distrigaz Confort SRL este Frederic Gerard Bellon, al cărui mandat expiră în iunie 2013.

„Noua companie va avea circa 500 de angajaţi, care vor veni mai ales de la Distrigaz Sud Reţele. Înfiinţarea Distrigaz Confort SRL a fost aprobată în Consiliul de Administraţie al GDF SUEZ Energy România, în urma negocierilor dintre conducere şi sindicate, pentru a se evita concedierile colective. Compania urmează să se ocupe de servicii generale, precum revizii, verificări, instalaţii interioare”, a adăugat Eugen Luha.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Gaz-România a mai spus că, oricum, din septembrie, GDF SUEZ Energy România va demara un program de plecări voluntare.

Contactaţi de NewsIn, reprezentanţii GDF SUEZ Energy România au spus că nu comentează pe această temă.

Directorul general al companiei, Yvonnick David, a declarat într-un interviu acordat NewsIn, în 12 mai, că ia în calcul posibile acţiuni pentru a face economii, anunţând că negociază cu sindicatele în privinţa numărului angajaţilor şi că îşi va reduce în 2009 investiţiile cu 25%.

GDF SUEZ Energy România alocă în acest an 228 milioane lei pentru investiţii, cu 25% mai puţin faţă de investiţiile realizate de companie anul trecut, când s-au ridicat la 304 milioane lei.

GDF SUEZ Energy România are în prezent 6.100 angajaţi.

Grupul GDF SUEZ este prezent în domeniul energiei prin intermediul filialelor GDF SUEZ Energy România, furnizor de gaze naturale şi de servicii, Distrigaz Sud Reţele, primul distribuitor de gaze naturale din România şi a doi operatori ai pieţei de înmagazinare, Amgaz şi Depomureş. GDF SUEZ activează, de asemenea, în sectorul serviciilor energetice, prin Trapec şi Axima, şi în cel al activitǎţilor de mediu. Totodată, GDF SUEZ participă în proiectul Cernavodă şi al centralei termice de la Borzeşti.

Distrigaz Sud a fost achiziţionată la 31 mai 2005 de grupul francez Gaz de France (GdF). Compania GDF SUEZ Energy România se află în prezent în portofoliul grupului franco-belgian GDF SUEZ, după fuziunea din iulie 2008 a celor două grupuri. GDF Suez deţine 51% din GDF SUEZ Energy România.

GDF SUEZ Energy România deţine participaţii în cadrul următoarelor societăţi: Congaz, Tulcea Gaz, Wirom Gaz, Vital Gaz, S.C. Distrigaz Sud Reţele SRL. sursa: www.money.ro

Gazprom scumpeşte cu 4 dolari preţul gazului pentru Ucraina în trimestrul III

Preţul gazului pentru Ucraina în trimestrul al treilea va fi de 198 de dolari pentru o mie de metri cubi şi nu 194 de dolari, cum s-a anunţat iniţial, a spus vineri reprezentantul monopolului rusesc al gazelor naturale Gazprom, potrivit RIA Novosti.

Foto 1 (din 1)

“Preţurile cresc. Avem o formulă integrală şi de aceea (preţul – n.r.) a fost recalculat până la 198 de dolari pentru o mie de metri cubi”, a spus el. Serghei Kuprianov a precizat că preţul de 194 de dolari a fost unul pronosticat iniţial.

De asemenea, el a adăugat că deocamdată nu a fost revizuit preţul pentru cel de-al patrulea trimestru, de 155 de dolari.

“Deocamdată nu l-am recalculat, mai este mult timp”, a spus el.

În primul trimestru, preţul gazului pentru Ucraina a fost de 360 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în al doilea trimestru – 270,95 de dolari.

La sfârşitul lunii iunie, preşedintele companiei Gazprom Aleksei Miller a spus, după consultările pe care le-a avut cu omologul său din grupul ucrainean Naftogaz, Oleg Dubina, că Ucraina îşi va onora factura de gaz pentru luna iunie, dar s-ar putea confrunta cu noi dificultăţi pentru cea din iulie. “Situaţia plăţilor în iunie nu va fi atât de gravă ca cea din mai şi iulie”, a spus el.

Ucraina va plăti puţin sub 300 de milioane de dolari în iunie pentru 1,1 miliarde de metri cubi de gaz, mult sub volumul de 3,4 miliarde metri cubi pe care iniţial promisese să-l cumpere. În pofida acestor diferenţe, cele două grupuri au convenit că Naftogaz nu va primi sancţiuni financiare, a explicat Miller.

El a mai spus că Ucraina vrea să mărească semnificativ volumul de gaz începând cu luna iulie, o scădere a tarifelor fiind aşteptată în al treilea trimestru.

În ianuarie, Moscova a întrerupt livările de gaz către Ucraina, iar apoi către Europa, în urma unui conflict de trei săptămâni pe care l-a avut cu Naftogaz pe tema datoriilor şi a preţului gazului.

Europa primeşte de la Rusia un sfert din volumele de gaz importate, cea mai mare parte a acestei cantităţi tranzitând prin Ucraina. sursa: www.money.ro

Gazprom vrea să lanseze o emisiune de eurobonduri cu o valoare de până la 2 miliarde dolari

Gazprom vrea să lanseze o emisiune de eurobonduri în două tranşe, denominată în euro şi dolari, şi a cărei valoare totală ar putea atinge 2 miliarde dolari, au declarat pentru Reuters surse din sectorul bancar.

Sursa a spus că tranşa deominată în dolari va fi administrată de băncile JP Morgan şi Morgan Stanley, în timp ce pentru tranşa în euro, au fost alese băncile BNP Paribas şi Societe Generale.

Interfax anunţa în 1 iunie că Gazprom plănuieşte lansarea unei emisiuni de eurobonduri în valoare de 1,5 miliarde dolari, suma urmând a finanţa achiziţia firmei Sibir Energy de către divizia sale petrolieră, Gazprom Neft.

Gazprom Neft a anunţat că a acumulat o participaţie de cu puţin sub 49% din compania petrolieră rusă Sibir Energy, precizând că nu a luat încă o decizie privind majorarea deţinerii.

Plasamentele Gazprom ar putea debloca piaţa de eurobonduri pentru unii creditori ruşi care au ratinguri stabile, după lipsa unor opţiuni de refinanţare în ultimele nouă luni, în contextul actualei crize financiare.

Gazprom, cea mai îndatorată companie din Rusia, cu datorii consolidate de 60 miliarde dolari, s-a adresat ultima dată pieţei în iunie 2008, cu o emisiune de obligaţiuni de 500 milioane dolari, pe cinci ani, cu un randament de 7,51%.

Companiile din Rusia trebuie să ramburseze împrumuturi străine de peste130 miliarde dolari anul acesta şi multe dintre ele au demarat discuţii cu creditorii străini pentru restructurare acestora, după ce oficialii de la Kremlin au închis programul de 50 miliarde dolari pentru refinanţare. sursa: www.money.ro

Tags: , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter