2009/07/04

GDF SUEZ: 9% in proiectul Nord Stream

sigla-gdfGrupul francez GDF Suez va obtine, cel mai probabil, o participatie de 9% in proiectul conductei baltice Nord Stream, ce ar urma sa transporte gaz din Rusia pana in Germania, potrivit informatiilor Gazprom. Pe de alta parte, Alexei Miller, directorul general al Gazprom, a declarat, citat de RIA Novosti, ca gazoductul South Stream va transporta, in 2015, peste o treime din gazele naturale rusesti exportate in Europa.

GDF SUEZ furnizeazã integrat utilităţi în România

GDF SUEZ, prin subsidiara GDF SUEZ Energy România, a încheiat în acest an primele contracte de furnizare a energiei electrice cu clienţi din România, a declarat, ieri, şeful diviziei de gaze din Europa de Sud-Est a grupului francez de utilităţi, Tristan Bosser, citat de Mediafax. Astfel, potrivit acestuia, grupul francez a devenit furnizor integrat de electricitate şi gaze naturale în România. Contractele grupului de vânzare a electricităţii sunt încheiate cu mai mulţi consumatori eligibili, a mai spus Bosser.
“Dupã ce a obþinut licenþa de furnizare a energiei electrice în 2008 şi dupã parcurgerea tuturor etapelor care sã îi permitã sã devinã un actor operaþional pe piaþa energiei electrice, în conformitate cu reglementãrile, GDF SUEZ Energy România furnizeazã energie electricã unui numãr de clienþi, de la începutul anului 2009”, au declarat ieri pentru Business Standard oficialii grupului. “Ne-am con­centrat eforturile cãtre piaþa middle market, axându-ne cu precãdere cãtre IMM-uri, care ne-au contactat în vederea furnizãrii de energie electricã. Este vorba despre o activitate nouã, care în momentul de faþã nu presupune cantitãþi mari, însã intenþionãm sã o dezvoltãm bazân­­du-ne pe “know-how”-ul grupului GDF SUEZ, care beneficiazã de o vastã expe­rienþã în acest domeniu”, au mai arãtat aceştia.
mai mult: standard.ro

Bruxelles-ul avertizeaza tarile UE asupra unei noi crize a gazelor

Comisia Europeana a recomandat joi tarilor UE sa se pregateasca pentru o noua posibila criza a gazului in aceasta iarna si sa-si pregateasca rezerve, relateaza AFP.

“In privinta incertitudinilor legate de stocarea gazelor naturale in Ucraina, Comisia a recomandat statelor membre sa se pregateasca mai bine pentru perioada de iarna si sa-si asigure depozitele de gaze naturale din toate sursele disponibile”, a precizat o comisie de experti din cele 27 de state UE.

Ucraina incearca sa obtina un imprumut pentru a plati gazele naturale livrate de Rusia. Autoritatile ucrainene risca, astfel, sa nu asigure stocurile de gaze necesare unor livrari constante catre statele din Europa pe timpul iernii.

Un sfert din gazele naturale consumate in UE provine din Rusia, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza Ucraina.

In fine. Acordul interguvernamental pentru Nabucco va fi semnat

Un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco va fi semnat la Ankara in data de 13 iulie, a confirmat vineri ministrul roman al Energiei, Adriean Videanu, citat de Reuters.

Videanu a mai spus ca a fost rezolvata chestiunea “celor 15 procente” care urmeaza sa fie detinute de Turcia in proiect. Ankara cerea ca aproximativ 15% din cantitatea de 31 miliarde de mc de gaze ce urmeaza sa fie tranzitate sa ii revina si sa fie folosita pentru consum intern sau export.

“Din cite stiu, acest subiect a fost rezolvat, dar nu cunosc amanunte suplimentare”, a spus ministrul roman.

Informatia vine la o zi dupa ce Turcia anuntase ca va examina propunerea Rusiei de a participa la proiectul South Stream, concurent al Nabucco.

Proiectul european Nabucco ar trebui sa aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrala si de la Marea Caspica, ocolind Rusia, conform Newsin. Gazoductul care ar trebui sa porneasca din Asia Centrala si sa ajunga in Austria, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, obiectivul sau fiind de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia. La rindul sau, South Stream ar trebui sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra.sursa: Hotnews

Rusia şi Turcia ar putea coopera în proiectul South Stream pe probleme de marketing

Rusia şi Turcia ar putea coopera în proiectul South Stream în ceea ce priveşte marketingul şi comercializarea gazului, a spus vineri ministerul rus al energiei Serghei Şmatko, potrivit RIA Novosti.

“Noi am putea discuta activitatea comună în domeniul comercializării sau al marketingului (gazului – n. r.) pe anumite pieţe europene”, a spus Şmatko pentru jurnalişti.

Anterior, vicepremierul rus Igor Secin anunţase că a propus Turciei să se alăture proiectului South Stream, după o întrevedere cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, aflat miercuri la Moscova. Oficialul rus a declarat că a discutat cu ministrul turc despre mai multe rute de aprovizionare cu gaz, inclusiv Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană şi concurent al South Stream. “Cu cât există mai multe variante pentru a furniza gaz consumatorilor, cu atât mai bine”, a spus el.

Ulterior, ministrul de externe turc a comunicat disponibilitatea Turciei de accepta propunerile Rusiei în vederea participării la proiectul South Stream. “Suntem dispuşi să continuăm negocierile pe chestiuni energetice cu deplină sinceritate şi să primim propunerile Rusiei”, a spus el, după o întâlnire cu omologul rus Serghei Lavrov.

“Credem că Rusia poate furniza Turciei condiţii foarte avantajoase în domeniul energetic”, a mai precizat ministrul turc, deşi nu este clar cum ar putea participa altfel decât să permită conductei să traverseze partea sa de zonă economică maritimă.

Rusia a construit deja o conductă pe sub Marea Neagră împreună cu Turcia, Blue Stream, însă cantităţile de gaz pe care le contractează Ankara prin acest gazoduct sunt sub capacitate, deoarece Gazprom practică un preţ mai mare decât gazul pe care Turcia îl obţine din alte surse. sursa: Standard.ro

Gazprom cumpără gaze de la SOCAR

Gigantul rus Gazprom a semnat un acord pentru cumpărarea de gaz azer, lucru ce riscă să priveze proiectul european Nabucco de o parte din livrări, relatează AFP, potrivit NewsIn. Documentul a fost semnat la începutul săptămânii de şeful Gazprom, Aleksei Miller, şi de preşedintele SOCAR, Rovnag Abdullaiev, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a celui azer, Ilham Aliev. sursa: Standard.ro

Fitch confirma ratingul ‘BBB-‘ al KazMunaiGaz, cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile datoriilor pe termen lung in moneda straina si nationala la ‘BBB-‘, respectiv ‘BBB’, si ratingul ‘F3’ al datoriei pe termen scurt in moneda straina al companiei petroliere kazahe KazMunaiGaz (KMG), afirma Fitch.

Perspectiva datoriilor pe termen lung in moneda straina este negativa.  Conform metodologiei Fitch, ratingurile KMG sunt aliniate cu ratingul suveran al Kazahstanului (‘BBB-‘/’BBB’/’F3’/Perspectiva Negativa), ce controleaza compania, pentru ca analistii agentiei cred ca legaturile legale, strategice si operationale dintre stat si companie sunt foarte puternice.
Acest lucru este amplificat de importanta sectorului petrolier si de gaze naturale pentru economia kazaha si de reprezentarea intereselor statului in acest sector prin intermediul KMG.
Compania beneficiaza si de pe urma unui mediu operational favorabil (precum dreptul oferit companiei de catre stat de a cumpara participatii din toate activele de petrol si gaze naturale scoase la vanzare, precum si posibilitatea de a achizitiona 50% din toate proiectele marine) si de sustinerea statului in ceea ce priveste negocierea cu partenerii de proiect privind structura actionariatului si structurile de finantare.
Ratingurile mai reflecta si diversitatea afacerilor unei companii petroliere si de gaze naturale, integrata vertical si cu acces la toate conductele de petrol si gaz din tara, ceea ce ii garanteaza potentialul in ceea ce priveste exporturile. Totusi, in ciuda unei expansiuni rapide in aceste domenii, compania opereaza la o scara relativ mica in comparatie cu rivalii rusi si internationali, desi acest lucru este compensat de nivelul ridicat al rezervelor de petrol si gaz.
De asemenea, raportul Fitch pune in evidenta si expunerea companiei fata de sectorul bancar kazah, afectat de criza financiara internationala.  Unii economisti, inclusiv cei ai Fondului Monetar International (FMI), estimeaza ca economia Kazahstanului va scadea in 2009 pentru prima oara in ultimii 10 ani, dupa ce produsul intern brut (PIB) a scazut cu 2,2% in primul trimestru.
Statul, bogat in resurse naturale, a fost grav afectat de criza economica globala. Guvernul este ingrijorat din cauza unor posibile tensiuni sociale, in contextul scaderii veniturilor. Estimarea oficiala privind crestere economica din 2009 este de 1%.
Economia tarii a urcat cu 3,2% in 2008, dupa ce a crescut in medie cu 10%, intre 2000 si 2007, datorita scumpirii petrolului si metalelor, principalele marfuri de export ale tarii.
Criza financiara a accentuat diferentele in cadrul clasei conducatoare a tarii si a declansat un sir de investigatii si arestari in cadrul guvernului si sectoarelor industriale.

Decizia vine dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a anuntat la mijlocul lunii iunie ca a pus sub observatie ratingul corporativ pe termen lung ‘BBB-‘ al companiei kazahe KazMunaiGaz (KMG), cu implicatii negative.
KazMunaiGaz a ajuns sa controleze in totalitate The Rompetrol Group dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea din compania petroliera romaneasca.
Fitch a anuntat in mai ca a coborat ratingul The Rompetrol Group pentru imprumuturi in valuta pe termen lung de la ‘B+’ la ‘B’, cu perspectiva negativa, motivand decizia prin rezultatele sub asteptari din operatiuni, ce nu acopera integral costul datoriei ridicate.sursa: standard.ro

Acord intre state africane pentru construirea unui gazoduct trans-saharian

Nigeria, Algeria si Niger au incheiat, vineri, un acord pentru construirea unui gazoduct trans-saharian in valoare de 10 miliarde dolari, pentru a livra gaze naturale in Europa, au anuntat surse din cadrul companiei petroliere nigeriene.Directorul managerial, Mohammed Barkindo, a declarat ca proiectul a fost aprobat de ministrii energiei din cele trei tari. Potrivit ministrului nigerian, Rilwanu Lukman, cele trei state cauta acum parteneri pentru proiect, informeaza Wall Street Journal.

Tarile europene depind de Rusia pentru mare parte din importurile de gaze si cauta noi surse, prin noi rute, iar Uniunea Europeana a anuntat recent ca sprijina acest proiect.

Total SA si Eni SpA s-au anuntat interesate de ideea de a participa la proiectul trans-saharian. sursa: Ziare.com

Gazprom: Obligaţiuni de 1,5 mld. dolari

Gigantul rus Gazprom intenţionează să emită obligaţiuni în valoare de peste 1,5 mld. dolari, o parte din această sumă urmând să fie folosită la finanţarea achiziţiilor de active ale diviziei petroliere, Gazprom Neft, au declarat ieri surse citate de Reuters. Grupul va recurge la piaţă pentru a obţine peste 1,5 mld. dolari, astfel încât să nu fie nevoie ca Gazprom Neft să se împrumute. (Mediafax)

Romgaz, cooperare în Azerbaidjan

România şi Azerbaidjan vor coopera în domeniul explorării gazelor naturale, prin intermediul producătorului naţional de gaze Romgaz, care va colabora cu SOCAR (State Oil Company of Azerbaidjan Republic), compania azeră de stat de petrol şi gaze.
“Noi discutăm aici despre colaborări în mai multe domenii, precum educaţie, agricultură, dar cel mai important este cel al energiei. Romgaz va colabora cu SOCAR pentru proiectul Nabucco, dar şi pentru explorarea gazelor în această ţară”, a spus, potrivit NewsIn, ministrul Economiei, Adriean Videanu, în cadrul unei vizite în statul caucazian.

Agenda vizitei ministrului Economiei la Baku cuprinde participarea la lucrările celei de-a patra sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-azere cu privire la relaţiile comercial-economice şi de colaborare tehnico-ştiinţifică, aceasta având loc în zilele de 2 şi 3 iulie, precum şi întâlniri cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, E.S. Ilham Aliyev, şi cu primul-ministru din Azerbaidjan, Artur Rasizade. sursa: Standard.ro

Unde duc firele iesirii lui Patriciu din afacerea ce l-a facut miliardar

Iesirea miliardarului Dinu Patriciu din afacerea Rompetrol, prin vanzarea pachetului de 25% pe care il mai detinea catre KazMunaiGaz, naste mai multe intrebari privind viitorul managerilor pe care i-a adus in grupul petrolier, decizia pe care o vor lua kazahii anul viitor, cand ajung la maturitate obligatiunile companiei, sau cat a incasat omul de afaceri si in ce achizitii isi va plasa banii din tranzactie.

Patriciu a notificat vineri Bursa de Valori Bucuresti ca “decizia de vanzare a participatiei in Rompetrol Group face parte dintr-o strategie de business mai larga”, urmand sa ocupe pozitia de CEO pana la o noua numire din partea KazMunaiGaz. Acesta nu a dat insa alte detalii legate de schimbarile ce vor avea loc in managementul Rompetrol sau de impactul asupra planurilor strategice ale companiei.

“Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass-media si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic”, afirma omul de afaceri, care vrea sa exploateze din postura de investitor oportunitatile aparute in urma declansarii crizei. Mai multi manageri din Rompetrol, contactati telefonic de Business Standard, si-au exprimat surpriza fata de momentul ales de Patriciu pentru exit, desi era previzibil, unii dintre acestia se asteptau ca miliardarul sa mai ramana inca un an la conducerea societatii. In companie, circula deja mai multe versiuni privind omul care il va inlocui pe Patriciu, niciuna nefiind confirmata inca de oficialii Rompetrol sau KMG.

“Rompetrol va avea o cu totul alta fata pana la finele anului, fiind deja luate in calcul mai multe scenarii pentru o noua echipa de management presedinte-CEO, printre acestea figurand atat presedinte kazah-CEO roman, presedinte expat-CEO kazah etc.”, au declarat pentru Business Standard surse apropiate companiei. Sursele citate sustin ca in cadrul societatii exista mai multe discutii care privesc inclusiv numirea unuia dintre oamenii din management apropiati lui Dinu Patriciu pe post de CEO interimar, printre numele avansate de catre cei din Rompetrol fiind Dan Ionescu, director operational al grupului, si Ion Sturza, director general adjunct. Dan Ionescu nu a dorit insa sa comenteze.

“Anuntul privind retragerea totala a lui Dinu Patriciu ne face sa ne intrebam ce se doreste mai departe, ce raporturi vor exista in continuare intre manageri, intre oamenii lui Patriciu si kazahi, ce delegari de autoritate vor avea loc”, au mai explicat sursele din Rompetrol. Potrivit acestora, desi Dinu Patriciu se va retrage, strategia trasata de el va ramane in picioare, compania fiind in continuare atenta la achizitia unui retailer extern de carburanti, precum si a unei rafinarii in zona Mediteranei. “Va fi interesant de urmarit cat de mult va fi afectat Rompetrol de plecarea lui Patriciu, in ceea ce priveste cota de piata, credibilitatea sau bunul renume. Ar trebui ca factorii de decizie de la KazMunaiGaz (proprietarul grupului – n. red.) sa fie atenti ce fel de CEO aduc. Pe piata petroliera locala este important ca seful unei companii sa coordoneze bine relatia de comunicare cu furnizorii, cu partenerii, clientii”, au comentat, la randul lor, specialisti ai pietei.

“Este, pana la urma, si o chestiune de mentalitate, kahazii venind dintr-o alta cultura, cu alte traditii si alte obiceiuri, si care vor sa faca afaceri bune in Europa si in Romania. Daca vor sa fie competitivi, interesul lor este sa recruteze un manager cu alta viziune, complementara celei pe care o au ei”, a explicat un director roman din cadrul Rompetrol, sub protectia anonimatului. “Intentionez sa ofer KMG sprijinul meu total pe parcursul perioadei de tranzitie, pana cand un nou CEO va fi numit in fruntea companiei”, a precizat vineri Patriciu, adaugand ca este implicat in dezvoltarea unui numar de proiecte noi, care necesita “un nivel maxim de timp si atentie”. Actualul mediu economic si financiar global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore, mai spune omul de afaceri.

Patriciu este, in acest moment, unul dintre investitorii cu lichiditatea cea mai mare din regiune, daca avem in vedere ca a vandut pachetul majoritar al grupului Rompetrol in 2007 catre grupul kazah. Vanzarea a 75% din Rompetrol s-a cifrat la 1,6 mld. $, potrivit datelor ce rezulta din raportul KazMunaiGaz, pe care Patriciu insa nu le confirma.

De atunci, pierderile Rompetrol Rafinare, care administreaza rafinaria Petromidia, cel mai important activ al grupului, s-au majorat puternic. Intre cele doua tranzactii, incheiate in august 2007 si iunie 2009, barilul a fluctuat puternic intre un maxim de 147 de dolari si minime sub 30 de dolari, insa, in momentele in care Patriciu a vandut, cotatia a fost aproape aceeasi – in marja a 65-71 de dolari.

Patriciu nu a facut publica suma pe care a incasat-o in 2007 si nici pe cea aferenta tranzactiei de acum. In lipsa declaratiilor oficiale, analistii din piata de M&A apreciaza ca omul de afaceri ar fi obtinut un pret similar celui din 2007 pe actiune numai daca ar fi avut o clauza expresa in contractul de vanzare semnat in urma cu doi ani, caz in care suma maxima obtinuta acum ar fi de 533 mil. dolari. “In general, la astfel de contracte, la semnarea initiala se includ si parametrii pentru tranzactiile secundare, asa ca este posibil ca vanzarea pachetului de 25% sa fi fost prevazuta intr-un interval de maximum doi ani si la un pret care depindea de niste formule care includeau gradul de profitabilitate”, a explicat pentru Business Standard Matei Paun, managing partner la BAC Investment Bank. Bancherul de investitii a mai spus ca “este foarte posibil ca Dinu Patriciu sa-si fi negociat un pret minim si pentru pachetul de fata la parafarea contractului, si atunci, chiar si in actualul context de criza, sa fi fost avantajos sa vanda”. Un alt bancher de investitii a aratat ca miscarea facuta de omul de afaceri arata ca a crezut mai mult in dezvoltarea afacerilor proprii si in potentialul lor decat in Rompetrol. “Daca nu a avut un moment stabilit in care sa fie obligat sa-si faca exitul – si este foarte posibil sa fie asa, pentru ca lucrurile erau legate prin contract: cat este actionar, este si CEO, si nu cred ca ar fi avut KazMunaiGaz vreun interes sa-l indeparteze -, Dinu Patriciu a ales sa mearga pe cont propriu”, a comentat bancherul in cauza. “ Pe de o parte, are viziune si este o perioada plina de oportunitati. Pe de alta parte, a stat si s-a gandit: cat pot sa mai cresc Rompetrol si cat pot sa-mi cresc afacerile? Decizia lui a fost legata de potentialul mai mare al businessurilor personale”, a mai spus sursa citata.

In 1998, Dinu Patriciu si un grup de investitori locali achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni al Rompetrol SA si majoreaza capitalul. In acel an, Rompetrol detinea afaceri de circa sase milioane de dolari. In 2007, cand a vandut pachetul de 75% catre compania de stat de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunaiGaz, grupul Rompetrol avea un business de circa 7,5 miliarde dolari, includea 40 de firme si era prezent in 13 tari, iar in 2008, ajunsese la o cifra de afaceri de 8,7 miliarde dolari.

KazMunaiGaz a anuntat vineri ca tranzactia cu Patriciu privind preluarea participatiei de 25% a fost finalizata. Patriciu iese astfel din grupul Rompetrol, pe care l-a controlat din 1998, iar KMG devine detinatorul integral. Pentru a anunta tranzactia, conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a suspendat vineri, in jurul orei 14.15, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR) de la tranzactionare.

The Rompetrol Group detine 50,59% din Rompetrol Rafinare Constanta si 51% din capitalul Rompetrol Well Services.

Grupul Rompetrol desfasoara activitati in mai multe state, cele mai importante operatiuni fiind localizate in Romania si Franta. Grupul mai are activitati in Spania, Georgia, Albania, Republica Moldova, Ucraina, Cipru, Elvetia, Libia, Rusia, Kazahstan si Bulgaria.

Din grupul Rompetrol fac parte 40 de firme. Printre activitatile de baza se regasesc: rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism. In Romania, grupul detine doua rafinarii, Petromidia si Vega, peste 450 de benzinarii si depozite de carburanti. Reteaua de benzinarii controlata de Rompetrol depaseste 600 de statii in toate tarile mentionate.

sursa: Standard.ro

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter