revista presei pe energie 7 octombrie 2011

2011/10/07

Hotnews: Turcia, al doilea importator de gaze rusesti: Nu prelungim unul dintre acordurile cu Rusia daca Gazprom refuza sa reduca pretul gazelor naturale

Turcia a decis sa nu mai prelungeasca un acord privind importul de gaze rusesti, incheiat in urma cu 25 de ani, in cazul in care gigantul Gazprom refuza sa reduca pretul gazelor naturale. Anuntul a fost facut de ministrul Energiei de la Ankara, Taner Yildiz, intr-o declaratie pentru CNN, scrie RIA Novosti.

Oficialul si-a exprimat insa speranta ca, indiferent de aceasta decizie, companiile private din Turcia vor putea licita in continuare pentru gazul rusesc.

Turcia este al doilea mare importator de gaze rusesti, iar acordul care urmeaza sa se incheie in luna decembrie fusese incheiat in anul 1986. Potrivit acestui acord, Rusia livra Turciei 6 milioane de meri cubi de gaze naturale pe an, pe traseul Ucraina – Romania – Bulgaria.

De asemenea, Rusia mai livreaza Turciei gaze naturale si direct prin conducta Blue Stream, din Marea Neagra, acord care ramane in picioare. In anul 2010, in Turcia au ajuns 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti – aproximativ 60% din consumul anual al Turciei.

Hotnews: De ce a plecat ministrul Ion Ariton in Rusia

​Ministrul Economiei, Ion Ariton, se va afla intre 3 si 5 octombrie la Moscova unde va participa la reuniunea unei Comisii interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica. Potrivit Ministerului Economiei, Ariton se va intalni cu Alexei Miller, presedinte Gazprom, precum si cu conducerea companiilor rusesti Mechel si Lukoil. Intalnirea cu Miller este cruciala in conditiile in care trebuie puse la punct cateva proiecte comune. Posibile teme de discutie: Renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa, importurile de gaze, dezvoltarea a 10 depozite de gaze in Romania si proiectul South Stream. 

 

 • Un subiect foarte important ar putea fi renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa. Potrivit unor informatii transmise in luna iulie de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, procesul de renegociere este in desfasurare.


Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte. O modificare esentiala a conventiei va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani. In plus vor fi negociate si cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania. Renegocierea conventiei reprezinta unul dintre cei trei pasi necesari pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul gazelor naturale. 

In forma actuala a conventiei, “gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom”.

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

Conventia semnata 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse prevedea mai multe obiective care nu au fost indeplinite pana acum. Inclusiv cele referitoare la cantitatile de gaze. In plus, conform conventiei trebuia infiintata o companie mixta Romgaz-Gazprom. Nu a fost infiintata, desi au existat discutii in acest sens. Partea romana trebuia sa acorde societatii mixte posibilitatea de a utiliza, pe baza contractuala, depozitele subterane de pe teritoriul Romaniei pentru depozitarea gazelor naturale destinate consumatorilor interni si pentru asigurarea tranzitului gazelor rusesti in terte tari.

Potrivit conventiei, partea rusa era dispusa sa livreze Romaniei in perioada 2005-2010 pana la 14 mld metri cubi/anual, dar aceasta numai in cazul construirii unor noi capacitati de transport gaze.

Un proiect in acest sens este interconectarea cu Moldova prin Ungheni-Iasi. Desi se vorbeste de mai multi ani de acest proiect, abia acum a inceput sa se concretizeze.

Romania si Republica Moldova vor finaliza in acest an studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze, a declarat la Bucuresti vicepremierul Republicii MOldova, Valeriu Lazar. Potrivit acestuia, este un proiect sustinut atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. “Federatia Rusa are interesul de a consolida capacitatea de tranzitare. Prin Republica Moldova se tranziteaza 16-18% din gazele rusesti catre Europa. Noi facem bani din asta. Si Comisia Europeana are interesul sa aiba cat mai multe linii de interconexiune”, a spus Lazar.

Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si “fluxul invers”, ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conductele de interconectare cu Moldova si cu Serbia.

 • Un alt subiect l-ar putea constitui dezvoltarea depozitelor  de inmagazinare.

“Romania poate deveni un rezervor de gaze naturale pentru intreaga UE”, declara, recent, pentru HotNews expertul in energie, Ionut Purica. O informatie esentiala este ca Romania a incheiat cu Gazprom discutiile si analizele preliminare privind dezvoltarea a 10 depozite de gaze  in Romania. “In perioada urmatoare, daca una din parti identifica un interes legitim, se va trece la analize si discutii concrete”, sustine Ministerul Economiei. Tot acesta mai spune ca Romania dispune de un potential important de stocare a gazelor in cavitatile saline, mai ales in depozitul de la Ocna  Mures.

 

 • In ceea ce priveste relatia cu rusii de la Gazprom, Romania si-a manifestat, cu fiecare ocazie, deschiderea pentru intarirea cooperarii in sectorul gazelor  naturale, dar si in alte sectoare din domeniul energetic, precum si disponibilitatea pentru aprofundarea discutiilor, in vederea materializarii proiectelor  de interes comun, informeaza Ministerul Economiei. “Romania doreste colaborari atat in domeniul depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, cat  si in proiecte de explorare-dezvoltare-exploatare a zacamintelor de gaze naturale in afara granitelor tarii, inclusiv pe terte piete. Romania analizeaza cu  interes orice initiativa care poate contribui la securitatea energetica a tarii noastre si care poate avea un impact pozitiv la nivel regional“, se arata  intr-un raspuns al ministerului catre HotNews.

Discutiile cu Gazprom pe tema depozitelor de gaze au demarat cu mai multi ani in urma, iar in iunie 2009 a fost semnat un memorandum de colaborare.

 • Si South Stream s-ar putea afla pe agenda discutiilor.

In cateva luni, Gazprom va face publice rezultatele studiului de fezabilitate a proiectului, fiind luate in calcul doua posibile rute de tranzit: Prin Bulgaria sau prin Romania. Pana acum, Bulgaria a fost vazuta ca fiind preferata de Rusia, mai ales ca in noiembrie anul trecut, a fost semnat un acord de infiintare a unei companii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei South Stream. Atunci, seful Gazprom, Alexei Miller, a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune,Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei.

South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.

Hotnews: Consortiile energetice europene au inceput oficial lupta pentru gazele din Azerbaidjan

1 octombrie 2011 a fost data-limita impusa de Azerbaidjan consortiilor europene pentru transmiterea proiectelor tehnice si financiare in vederea transportului gazelor din uriasul zacamant Shah Deniz catre statele UE. In acest moment exista trei proiecte care concureaza pentru obtinerea gazului azer: proiectul Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, gazoductul ITGI si gazoductul trans-adriatic TAP. Toate cele trei proiecte au un scop comun: ocolirea Rusiei si reducerea dependentei de gazele exportate de Gazprom. Mai exista si a patra varianta de transport al gazelor din Azerbaidjan, avand in vedere ca in urma cu cateva zile unul dintre actionarii de la Shah Deniz a propus o alternativa mai ieftina.

Pentru toate proiectele au fost depuse oferte pana la data de 1 octombrie.

 • Nabucco

Proiectul Nabucco este puternic sustinut de Uniunea Europeana, fiind vazut ca fiind principala modalitate de a reduce dependenta Europei de gazele rusesti.”Suntem increzatori ca Nabucco ofera cea mai buna ruta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaijan si alte surse. Nabucco este proiectul european emblematic in coridorul de gaze naturale din Europa de Sud – Est”, a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.

Nabucco reprezinta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa, ocolind Rusia. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale – Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu – cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Dupa mai multe amanari, constructia va demara in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale. De asemenea, primele livrari de gaze prin intermediul conductei vor fi facute in 2017. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro. Conducta va avea o capacitate estimata la peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Pentru actionarii Nabucco, Azerbaidjan reprezinta cel mai important posibil furnizor de gaze.

Proiectul Nabucco a facut un progres in iunie cand Cadrul legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia).

In timp ce cele cinci tari se pregateau de semnarea acordului de sprijin, oficialii din Azerbaidjan au facut declaratii care ridica multe semne de intrebare. 

Transportul gazelor din Azerbaidjan ar putea fi facut si pe alte rute mai profitabile, nu numai prin “Nabucco”, a declarat presedintele companiei azere SOCAR. Traseul va fi ales in functie de conditiile si oportunitatile fiecarui proiect in parte. “Orice este posibil, exista multe proiecte si le analizam pe toate. Vom alege unul dintre ele”, a precizat presedintele SOCAR.

Rovnag Abdullayev a mai spus ca principala problema este legata de tarifele de transport al gazelor, potrivit apa.az. “Nu putem termina discutiile din cauza ca nu am rezolvat problemele privind tarifele”. In functie de modul in care va fi rezolvata aceasta problema, va fi adoptata o decizie asupra rutei de transport.

In contextul acestor declaratii, Turcia a lansat un avertisment: Daca Azerbaidjan refuza Nabucco, vom invita Turkmenistan, Irak si Iran sa se implice. Se poate intelege de aici ca este vorba de presiuni din ambele parti, atat din partea Azerbaidjan, cat si din partea SOCAR.

 • Interconnectorul Turcia-Grecia-Italia

Compania energetica italiana Edison si compania greaca DEPA au trimis, de asemenea, pana pe 1 octombrie, o propunere Azerbaidjanului in privinta transportului gazelor prin Interconnectorul Turcia-Grecia-Italia (ITGI). Proiectul este sustinut financiar de compania Edison SpA şi DEPA din Grecia, acestea formand un joint venture numit IGI Poseidon. Proiectul se afla in concurenta cu un proiect similar, Trans Adriatic Pipeline, dar si cu Nabucco.

“Noi credem ca acesta este un proiect viabil, profitabil si urmarim sa-l punem in aplicare impreuna cu omologii nostri din Azerbaidjan”, a declarat ambasadorul italian din Azerbaidjan, Mario Baldi.

Edison este una dintre cele mai mari companii energetice din Italia, detinand 17% din productia de electricitate. Pentru perioada 2008-2013, compania are planificate investitii de 6,2 miliarde euro la nivel international.

 • Conducta Trans-Adriatica

Si pentru conducta Trans-Adriatica (TAP) a fost facuta o oferta, fiind trimise toate documentele necesare pe 30 septembrie. Proiectul TAP este sustinut financiar de companii energetice precum Statoil din Norvegia si E.ON din Germania, care planuiesc sa transporte gazele din regiunea caspica in Italia.

 • Un proiect surpriza

In urma cu cateva zile, grupul britanic BP a aratat ca are in vedere o noua optiune pentru a transporta gazele spre Europa in afara de cele trei proiecte de gazoducte aflate deja in discutii: proiectul Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, gazoductul ITGI si gazoductul trans-adriatic TAP.

BP a propus un proiect de gazoduct (Conducta sud-est europeana ) care sa transporte gazul azer prin Turcia, Bulgaria si Romania spre Austria. Va avea o treime din lungimea propusa pentru Nabucco si o treime din capacitatea conductei

 • Despre Shah Deniz 2

Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse in 2017. Shah Deniz 2 prevede o productie suplimentara de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce inseamna ca productia anuala de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.

 • Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse in 2017. Shah Deniz 2 prevede o productie suplimentara de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce inseamna ca productia anuala de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.
 • “Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica”, au declarat oficiali din Azerbaidjan..

 

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter